Tusindvis af chimpanse-lydoptagelser afslører et hidtil ukendt sprog
chimpanse_kommunikerer_sprog.jpg

Chimpansers vokale kommunikation er meget mere kompleks end hidtil antaget, peger nyt studie på. (Foto: Shutterstock) 

Chimpansers vokale kommunikation er meget mere kompleks end hidtil antaget, peger nyt studie på. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
25 maj 2022

I et nyt studie har forskere analyseret knap 5.000 lydoptagelser af 46 vilde chimpanser i Taï National Park på Elfenbenskysten. 

Her fandt de 390 forskellige ‘vokalsekvenser’ - ikke ulig sætninger - sat sammen af forskellige ‘kald’, skriver Sciencealert.

Selvom det måske ikke fremstår videre imponerende sammenlignet med menneskesprogets nærmest endeløse kombinationsmuligheder, er det første gang, at ikke-menneskelige primater har vist sig at have et så alsidigt sprog.

»Vores resultater viser et vokalt kommunikationssystem hos chimpanser, der er meget mere komplekst og struktureret end tidligere antaget,« siger medforfatter Tatiana Bortolato fra Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i en pressemeddelelse

I alt blev 12 forskellige kald identificeret, heriblandt grynt, skrig, prusten og ‘hoos’ (beskrevet som en ren, enkel lyd mellem 200–700 hertz, red.), der hver havde forskellige betydninger, afhængigt af hvordan de blev brugt. 

»Et enkelte grynt, for eksempel, betyder oftest mad, hvorimod prustende grynt overvejende bruges som en underdanig hilsen,« forklarer forskerne i deres studie.

De fortæller videre, at næste skridt er at få et endnu større datasæt for at vurdere betydningerne af de forskellige kombinationer. 

»Ved at studere den rige kompleksitet af sekvenserne hos chimpanserne, en socialt kompleks art som os mennesker, forventer vi at bringe frisk indsigt i forståelsen af, hvor vi kommer fra, og hvordan vores unikke sprog udviklede sig,« skriver forskerne ifølge Sciencealert.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Communications Biology.

 
jg
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.