Det er ikke nyt, at der findes dyr, der spiser hinanden eller sine egne unger, men et nyt studie viser, at tomatplanter ligefrem kan skubbe larver ud i kannibalisme. Det viser et studie publiceret i tidsskriftet Nature Ecology & Evolution.
Planteædende skadedyr er kendt for at spise hinanden, hvis de ikke kan finde mad, men det er ikke tidligere blevet undersøgt, om der er planter, der direkte er skyld i kannibalisme blandt skadedyr.
\ Læs mere
Derfor besluttede biolog John Orrock og hans kollegaer fra University of Wisconsin sig for at undersøge det nærmere. Ved at sprøjte tomatplanter med det stof, som planter normalt udsender for at advare hinanden om skadedyr, fik forskerne planterne til at producere giftstoffer, så skadedyrene blev mindre interesserede i at spise dem.
Derefter gav de larver frit slag med planterne, og efter to dage viste det sig, at planterne havde godt gavn af giftstoffernes virkning – de havde nemlig mistet mindre biomasse end de planter, der ikke havde fået advarselsstoffet sprøjtet på sig.
Derefter fodrede forskerne en gruppe larver med blade fra de behandlede planter og en anden gruppe med blade fra de ubehandlede planter. I de to larvegrupper placerede forskerne også flere døde larver, og efter kort tid kunne de se, at de larver, der var blevet bespist med behandlede blade, tidligere begyndte at spise deres døde venner og spiste mere af dem.
»Hvis planter kan få skadedyr til at spise hinanden tidligere, vil der være mere af planten tilbage, der ikke er rørt,« siger John Orrock til Nature.com, men fortæller, at der er en bekostning forbundet med at aktivere gift-forsvaret.
»Det er meget sandsynligt, at planterne afvejer situationen for at beslutte, om angrebet er voldsomt nok til at aktivere forsvarsmekanismen,« siger han.
Mekanismen kan måske bruges til at gøre landbrug bedre sikret mod skadedyr, fordi kannibalisme blandt dyrene kan bruges som en strategi mod angreb fra dem.
sj