Majs gør hamstere til vilde kannibaler

Annonce:

Hvis de vilde hamstere i det nordøstlige Frankrig får for meget majs i kosten, ender de med at blive til sindsforvirrede kannibaler, der æder deres egne unger. Det viser forskning fra University of Strasbourg ifølge phys.org.

Under et forsøg begyndte de sindsforvirrede mødre også at angribe deres fodermaskiner, og deres tunger hævede op og blev sorte.

»Hunnerne opbevarede deres unger sammen med deres forråd af majs, indtil de spiste dem. På det tidspunkt var ungerne stadig i live,« skriver forskerne i deres artikel i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan man overleve ved at spise sig selv?

Den abnormale adfærd skyldes formentlig, at hamsterne udvikler demens-lignende symptomer, når de udelukkende lever af majs, mener forskerne.

En kost, der udelukkende består af majs, indeholder ikke tilstrækkeligt med B-vitamin, og mangel på B-vitamin er tidligere blevet forbundet med sygdomme i både hunde og mennesker.

»Forkert tilberedte majsbaserede diæter er blevet forbundet med flere tilfælde af mord, selvmord og kannibalisme hos mennesker,« skriver forskerne ifølge phys.org.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Fortidsmonster: Skræmmende penis-orm var kannibal

I et andet sæt af forsøg gav forskerne hamsterne majs tilsat B3-vitamin. Her udviste de ingen kannibalistiske eller sindsforvirrede tendenser.

Forskerne konkluderer derfor, at det er skadeligt for de vilde hamstere, når de franske landmænd udelukkende producerer én afgrøde på deres marker.

»Med tanke på, at disse arter allerede står over for mange trusler, og at flertallet af dem er truede, haster det med at genoprette en bred vifte af planter inden for landbruget,« skriver forskerne ifølge phys.org.

LÆS OGSÅ: Forsker: Sådan overlever du Zombie-pandemien

LÆS OGSÅ: 5.000 år gammel majs: Spiste vores forfædre popcorn?

on

Annonce:

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts