»Ej, hvor er den flot. Er den ikke fin?!« udbryder Niels Christian Sanden, da han sammen med Emma Aller finder målet for deres jagt på en af storbyens vilde planter: vårgæslingeblomsten.
I anden udgave af podcastserien Plantejagten undersøger værterne Emma og Niels Christian, hvordan det står til med plante-mangfoldigheden i de større danske byer, og hvor der er størst sandsynlighed for at finde storbyens planteskatte.
Et af stederne, man kan gå på jagt, er Godsbaneterrænet midt i København, som Emma og NC besøger sammen med naturvejleder og direktør for foreningen Vild med Vilje, Christina Kaaber-Bühler. Og ja, ‘spoiler alert’ – midt mellem beton, biler og asfalt finder de den lille forårsblomst vårgæslingeblomst.
Anden episode af Plantejagten kan høres i afspilleren i toppen af artiklen her eller i podcastfeedet ‘Videnskab.dk Podcast’. Søg efter feedet i din foretrukne podcast-app.
\ Om Plantejagten
Plantejagten er en podcastserie på foreløbig 12 afsnit. Den handler om alle de spændende historier, som vores vilde planter gemmer på.
På Instagram kan du se billeder af de planter, der indgår i hvert enkelt afsnit.
Værterne er Emma Aller og Niels Christian Sanden, der begge er postdoc’er på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Plantejagten er blevet til som et samarbejde mellem Københavns Universitet og Videnskab.dk. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Trives planter i storbyen?
I podcasten taler Emma og NC med Hans Henrik Bruun, der blandt andet forsker i biodiversitet og evidensbaseret naturbevaring ved Biologisk Institut på Københavns Universitet.
De spørger ham, om planter trives i byen, eller om de blot kæmper en daglig overlevelseskamp i et miljø designet til mennesker, indhyllet i bilers udstødningsrøg.
Hans Henrik Bruun fortæller, at plantearter konstant tilpasser sig de omgivelser, de vokser i, og at vilde planter kun flytter til storbyen, hvis byen opfylder de grundlæggende behov, planten har.
For at illustrere pointen fortæller han, at han for eksempel har fundet planten dværg-gåsefod vokse mellem brostenene foran det københavnske spillested Rust på Indre Nørrebro. Arten stammer oprindeligt fra Australien, men er langsomt ved at få fodfæste i Europas større byer.
I podcasten kan du også høre, hvordan man kan bidrage til byens mangfoldighed af vilde planter, hvis man bor i lejlighed og ingen have har. Og hvor man i det hele taget har størst chance for at finde storbyens vilde planteskatte.
God plantejagt!