Av! Se vildt forsøg med elektrisk ål - nu med ægte arm
Kilde: 
18 september 2017

Man ved ikke, hvordan det føles, før man prøver det.

Sådan har Kenneth Catania, professor ved Vanderbilt University, sandsynligvis tænkt, inden han stak sin arm ned til en ret livlig elektrisk ål i en tank.

Sidste år udgav han et studie om, hvor meget mere kraftfuldt ålens stød er, når den springer op over vandoverfladen og rammer sit bytte frem for at ramme under vandet. Hertil brugte han en arm af plastic.

Nu har han gentaget forsøget og i forskningens tjeneste brugt sin egen arm.

At den elektriske ål springer og giver stød i luften er kun blevet beskrevet to gange i historien og med 200 års mellemrum.

Første gang var, da den tyske forsker Alexander von Humboldt observerede, hvordan ålene, sandsynligvis som en forsvarsmekanisme, sprang op over vandoverfladen for at ramme vilde heste, der drak vand, der hvor ålene levede. 

Kenneth Catania står for den anden beskrivelse, der altså nu går helt tæt på effekten af ålens elektriske hop.

Det tog omkring 10 forsøg med armen i tanken, førend målingerne var præcise nok til det nye studie.

De første gange hev Kenneth Catania ufrivilligt sin arm væk, når stødet kom, hvilket er den naturlige reaktion.

Til sidst var han dog i stand til holde armen nede længe nok til at måle, at omkring 40 til 50 miliampere løb gennem hans arm.

Det svarer til fire-fem gange den mængde, der får en person til ufrivilligt at vige bort fra et stød, skriver han i studiet.

Kenneth Catania eksperimenterede med en forholdsvis lille og ung ål, da stødets styrke stiger i takt med ålens størrelse.

Hans udregninger viser, at et stød fra en fuldvoksen ål vil være »en størrelsesorden større« end at blive ramt af en taser, også kaldet en strømpistol.

Studiet er publiceret i Current Biology.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.