NASA-satellitten Aqua våger over Amazonas i disse dage.
I sidste uge offentliggjorde NASA billeder af skovbrandene i regnskoven fra rummet. Billederne viser, hvordan brandene tager til over bare to dage.
Nu har NASA offentliggjort en række satellitbilleder, der viser, hvordan skovbrandene udleder enorme mængder af giftig kulilte (CO) i atmosfæren.
Billederne viser al den kulilte, som skovbrandene i Amazonas har udledt i atmosfæren fra 8. til 22. august i år. Skovbrandene begyndte i januar i år.
NASA har indsamlet informationen gennem instrumentet Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), der kan måle koncentrationer af kulilte i atmosfæren i op til 5.500 meters i højde.
Rumagenturet har ligeledes skabt en animation, der viser, hvordan koncentrationen af kulilte i atmosfæren er taget til i perioden.
LÆS OGSÅ: Rekordhøjt antal skovbrande i Amazonas afsløret af billeder fra rummet
Farverne viser koncentrationen af kulilte i ‘parts per billion volume (ppvb)’, der kan oversættes til ‘kubikmillimeter af gassen per kubikmeter atmosfærisk luft’.
»Grøn viser koncentrationer af kulilte ved omkring 100 enheder ppvb; gul ved omkring 120 ppbv; og mørkerød ved omkring 160 ppbv,« skriver NASA i en pressemeddelelse, hvor de også nævner, at »de lokale værdier kan være betydeligt højere.«
Kulilte er et luftforurenende stof, der kan blive i atmosfæren i op til en måned, og det spiller en betydelig rolle i forbindelse med klimaforandringerne, skriver Business Insider på baggrund af NASA’s pressemeddelelse.
Mens NASA kun har målt på mængden af kulilte fra højder i atmosfæren, der ikke har direkte indvirkning på luftkvaliteten for de fleste mennesker i områderne lige nu, så skriver NASA også, at kulilten kan presses ned af vinden og potentielt skabe alvorlige konsekvenser for luftkvaliteten for mange mennesker.
LÆS OGSÅ: Forskere finder ud af, hvordan kulilte påvirker hjertet
I hele 2018 blev der officielt registreret 40.000 brande i Brasilien. Tallet for 2019 er allerede oppe på 73.000 skovbrande mellem januar og august, viser en optælling foretaget af Brasiliens rumfartsagentur, INPE.
Skovbrandene er sandsynligvis menneskeskabte.
LÆS OGSÅ: Mennesker har påvirket Amazonas i flere tusinde år
LÆS OGSÅ: Rystende: Så slemt står det til med træerne i Amazonas
fghs