Voldsomme skovbrande i Amazonas kan spottes fra rummet: Se udviklingen her
Kilde: 
23 august 2019

Et rekordhøjt antal af skovbrande hærger i skrivende stund regnskoven i Amazonas, og de er så voldsomme, at de kan spottes fra rummet.

NASA’s Earth Observatory har offentliggjort satellitbilleder af Amazonas, hvor den tunge røg tydeligt kan ses.

De to billeder, der er taget af NASA’s Aqua-satellit, er taget af det samme område af regnskoven fra henholdsvis den 11. og 13. august, og de viser dermed, hvordan skovbranden har udviklet sig over 2 dage.

LÆS OGSÅ: Vi har besøgt Brasiliens regnskov, der stadig bliver ryddet. Hvorfor er det så svært at stoppe?

Man er i 2019 allerede oppe på 73.000 skovbrande i skovene mellem januar og august, viser en optælling, der blev publiceret forleden, foretaget af Brasiliens rumfartsagentur, INPE.

Antallet af skovbrande i Amazonas, der officielt blev registreret for hele 2018, var 40.000.

Analyser foretaget på baggrund af NASA’s satellit data indikerer, at antallet af skovbrande i hele Amazonas har været tæt på gennemsnittet fra de seneste 15 år. 

Antallet af skovbrande har dog været over gennemsnittet i de brasilienske delstater Amazonas og Rondônia, der kan ses på satellitbillederne. 

Samtidig har antallet af skovbrande ligget under gennemsnittet i de to delstater Mato Grosso og Pará, der også kan ses på billedet. 

Amazonas regnsko Brasilien brand skovbrand NASA

Tegningen viser en opgørelse af røgpartikler i luften i Brasilien. Jo mere rødt, jo flere røgpartikler. Opgørelsen viser, at røgen har spredt sig over hele landet og endda til nabolande som Peru, Bolivia og Paraguay. Du kan se røgudviklingen over de sidste par dage her. (Foto: CAMS, the Copernicus Atmosphere Monitoring Service). 

LÆS OGSÅ: Mennesker har påvirket Amazonas i flere tusinde år

LÆS OGSÅ: Rystende: Så slemt står det til med træerne i Amazonas

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.