Et pink tusindben, en rokke ved navn Electrolux og en 75-million år gammel dinosaur. Det er cremen af de 17.000 nye dyrearter, der blev opdaget i 2007.
Det pink tusindben blev opdaget af den danske tusindbenprofessor Henrik Enghoff, og er med på en netop offenligtgjort Top 10-liste over de mest markante og bemærkelsesværdige nye arter.
Top 10-listen udgives af det internationale institut for udforskning af arter på Arizona State University og en international komite af biologer med speciale i artsbestemmelse og klassifikation. Komiteen har også et medlem fra Københavns Universitet, professor Niels Peder Kristensen.
»Det er selvfølgelig sjovt, at det pink tusindben er kommet på hitlisten, og så endda på en flot tredjeplads,« siger Henrik Enghoff, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.
Ny art opdaget ved uheld
Henrik Enghoff har gennem tiderne fundet og beskrevet en lang række tusindben gennem sine mere end 40 år som tusindbensekspert.
»Den ene faldt jeg bogstavelig talt over, da jeg var i Spanien. Jeg snublede ved en skrænt og landede med hovedet lige foran en, der lå gemt under en sten. Det viser, hvor utrolig lidt vi ved om den diversitet, der præger vores jord,« siger han.
Pink tusindben på top 10 listen
I takt med den øgede fokus på klimaændringer er der de seneste år også kommet øget fokus på biodiversiteten og ikke mindst på, hvad der sker med den, hvis klimaet bliver varmere. Et af formålene med Top 10-listen er netop at skabe opmærksomhed om det store arbejde, der foregår med at kortlægge verdens biologiske mangfoldighed.
»Rent videnskabeligt er det pink tusindben ikke det mest interessante, vi har beskrevet i 2007, men til gengæld har det nok den berømte X-factor, der kan få folks øjne op for biodiversiteten. De færreste gør sig nok begreb om, hvor lidt vi egentlig ved om Jordens mangfoldighed af arter,« forklarer Henrik Enghoff.
Vigtigt for at kunne tegnet et samlet billede af jorden
Han indrømmer gerne, at det kan virke temmelig nørdet at være ekspert i tusindben. Men skynder sig at tilføje, at der jo er mange bittesmå brikker, der skal kortlægges, før vi kan tegne et samlet billede af livet her på Jorden, og nogle af dem er altså tusindbenene.
»Det lyserøde tusindben fandt jeg ved et tilfælde under et kursus, jeg afholdt i Thailand. En af de andre deltagere fortalte om de bemærkelsesværdige lyserøde tusindben, der kunne findes ved et nærliggende bjerg. Vi tog derud og fandt nogle og kunne efterfølgende konstatere, at tusindbenet ikke tidligere var beskrevet,« siger Henrik Enghoff.
I Carl Linnés fodspor
Top 10-listen offentliggøres hvert år på den svenske botaniker Carl von Linné fødselsdag den 23. maj. Carl von Linné introducerede systemet i 1700-tallet til klassifikation af planter og dyr. Der er siden da beskrevet omkring 1,8 millioner arter. Årets liste rummer udover tusindbenet, rokken og dinosauren, andre mærkværdigheder som en frø, der blev fundet på et museum i konserveret tilstand, en af verdens mest giftige slanger samt den såkaldte ‘Michelinmand’-plante.