Et nyt stort forskningsprojekt viser, at en stor del af verdens hvirveldyr er i fare for udryddelse.
Studiet, som netop er publiceret i tidsskriftet Science, blev for nylig præsenteret på COP10-mødet i Nagoya.
Her mødtes alle medlemmerne i FN-konventionen om biologisk mangfoldighed for at blive enige om nye mål for at bevare klodens økosystemer.
Medlemmernes mål var en forbedring af det omfattende tab af arter på kloden inden 2010. Det mål har de imidlertid ikke nået.
Naturbeskyttelse hjælper
Forskerne bag studiet har gennemgået næsten 26.000 arter på rødlisten hos International Union of Conservation of Nature (IUCN).
De konkluderer, at 52 forskellige arter af pattedyr, fugle og padder rykker én kategori nærmere udryddelse hvert år.
IUCN opererer med 7 kategorier, som går fra de uddøde over de truede til dem, vi ikke behøver bekymre os over.
Ifølge studiet er 13 procent af verdens fuglearter truede, mens hele 41 procent af padderne også er det.
Værst i Sydøstasien
Ifølge studiet står det allerværst til i Sydøstasien. Hovedårsagerne er omfattende eksport af planteolie og tømmer, ikke-bæredygtig jagt, samt afskovning i områder, som bliver lavet om til rismarker.
Men selv om studiet viser, at tabet af biologisk mangfoldighed stadig går hurtigt, antyder den også, at tabet ville være gået mindst 20 procent hurtigere, hvis det ikke havde været for de beskyttelsestiltag, som allerede er iværksat.
Forskerne skriver, at succeserne i naturbeskyttelsesarbejdet først og fremmest har bestået i at forhindre, at invasive arter kommer og overtager nye områder, særligt på øer som Mauritius.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm