Ny rapport: CO2-udledningerne stiger markant og har aldrig været højere
Kilde: 
06 december 2018

Ny prognose for 2018 viser, at CO2-udledningerne stiger markant og aldrig har været højere.

Det konkluderer en gruppe på 76 forskere fra 15 i alt lande i en omfattende analyse, der blev offentliggjort onsdag aften, skriver Information.

»Væksten i det globale energibehov løber fra indsatsen for CO2-reduktion,« advarer forskningsholdets leder, professor Corinne Le Quéré, direktør for det britiske Tyndall Centre for Climate Change Research ifølge Information.

Fra 2014-2016 så det ellers ud, som om verden omsider havde knækket CO2-kurven med årlige vækstrater for udledningen på omkring nul.

Men i 2017 begyndte stigningen igen med en vækstrate på 1,6 procent, og den er ifølge den nye analyse fortsat i 2018 med en global CO2-vækst på hele 2,7 procent.

Denne vækstrate betyder, at udledningerne i år – godt 37 milliarder ton CO2 – bliver de største i målingernes historie.

»Væksten i udledninger i 2017 kunne opfattes som en engangshændelse, men vækstraten for 2018 er endnu højere, og det er krystalklart, at verden foreløbig svigter sin forpligtelse til at rette ind på en kurs, der er i pagt med målene i Parisaftalen fra 2015,« siger Glen Peters, forskningsdirektør ved det norske forskningscenter CICERO og en af analysens forfattere.

Analysen fortæller, at det især er et voksende kulforbrug i Kina og Indien kombineret med global vækst i olieforbrug til persontransport, fragt, flyrejser og skibsfart, der forklarer den fornyede stigning.

Analysen er blevet offentliggjort, mens alverdens regeringer forhandler om klimastrategier på COP24-mødet i Katowice i Polen.

Forskningen er også blevet offentliggjort i de tre tidsskrifter, Nature, Environmental Research Letters og Earth System Science Data.

Infografikken her giver et overblik over analysen. Du kan for eksempel se udviklingen af CO2-udledning i forbindelse med fossile brændstoffer i forskellige lande. (Kilde: Carbon Budget Project)

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.