Luftforurening er værst, når vi er indendørs
Et nyt studie blandt københavnere viser, at det står værst til med luftforureningen, når vi er inden for husets fire vægge. Se en letfordøjelig grafik over undersøgelsen i videoen nedenfor.

(Video: Silas Addington, Videnskab.dk)

(Video: Silas Addington, Videnskab.dk)

Hvis du blev bedt om at forestille dig det sted i København med mest luftforurening, hvad ville så falde dig ind?

Måske H.C. Andersens Boulevard eller en anden trafikeret vej?

Men faktisk kan din egen bolig meget vel vinde førstepladsen på listen over de mest luftforurenede steder.

Et studie publiceret i tidsskriftet Atmospheric Environment viser nemlig, at 90 procent af al den luftforurening, vi udsættes for, sker, mens vi er indenfor.

LÆS OGSÅ: Luftforurening skyld i hvert 6. slagtilfælde

Stearinlys er en stor forureningskilde

For at finde frem til dette tal har forskere på DTU bedt 59 tilfældige københavnere gå med en rygsæk uafbrudt i to døgn. I rygsækken lå en partikelmåler og en GPS.

På den måde kunne rygsækken bruges til at holde øje med niveauet af partikelforurening både indendørs og udendørs.

Se i videoen ovenfor, hvad du kan gøre for at mindske luftforureningen i dit hjem. Det handler blandt andet om stearinlys.

Læs i denne artikel en udførlig guide til et godt indeklima.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk