Tony fra Frostiespakken, Shere Kahn fra Junglebogen og Stoffer fra Steen og Stoffer er alle udødelige figurer – knapt så udødelige er virkelighedens tiger.
Det anslås at bestanden nu er nede på 3.200 tigere og heraf er kun 1.000 fødedygtige hunner. Den vilde tiger er nu så truet, at den kun findes i 6% af de levesteder, hvor den burde trives. En ny rapport identificerer 42 områder, hvor konserveringsindsatsen skal koncentreres. Krybskytteri, skovhugst og mennesker, der bosætter sig på tigerens revir, har tvunget den vilde tiger væk fra store områder, som den normalt lever i.
»Udfordringen er enorm. Til gengæld er løsningen effektiv og ikke specielt kompliceret,« siger Joe Walson, leder af Wildlife Conservation Society asiatiske indsats og leder af forskningen bag rapporten.
Løsningen, WCS forslår, er at intensivere den nuværende indsats med 35 millioner dollars. De initiativer, der allerede er iværksat, virker, men for at give tigeren en chance, skal der altså skrues op for indsatsen. Forøgelsen på 35 millioner dollars øger den samlede indsats til 82 millioner dollar, 470 millioner kroner.
Tigerinitiativet
\ Fakta
TIGERNES TILFLUGTSSTEDER
Indien vurderes af forskerne til at være det vigtigste land for koncerveringsindsatsen. Der findes 18 steder, hvor tigeren stadig trives.Derefter følger Sumatra med otte steder. Rusland og fjernøsten har tilsammen seks.
Global Tiger Initiative (GTI) er navnet på en international organisation, der arbejder med at bevare den vilde tiger. Organisationen fokuserer på seks områder:
Viden
. GTI arbejder på at få den nyeste viden ud til forvalterne af tigerreservaterne, så alle, der arbejder med tigere, altid har den nyeste viden. Håndhævelse af loven. Manglende håndhævelse af love, efterforskning og domsfældelse er med til at øge truslen mod tigeren. GTI arbejder med at uddanne personale, og opfordrer lande til at øge indsatsen på området. Reducere efterspørgslen. Knogler og organer fra tigeren bruges stadig som bestanddele i medicin i store dele af de lande, hvor tigeren lever. Derfor lancerer GTI store informationskampagner i tv, radio, internettet og reklamer, som skal gøre forbrugerne opmærksomme på, at efterspørgslen på tigere til medicin går ud over biodiversiteten, og at der desuden ikke er nogen bevist virkning af dyremedicinen. Beskyttelse af leveområder. Mennesker bevæger sig mere og mere ind på tigernes territorier. GTI advokerer for, at det bliver en del af lovgivningen, at der altid skal tages hensyn til tigeren og andre truede dyreater, når der planlægges nye veje og anden infrastruktur. Kreative løsningsmodeller. GTI arbejder med at gøre beboerne omkring reservaterne interesserede i at redde tigeren. Det gøres eksempelvis ved at give dem erhverv, som vil gøre dem interesserede i at bevarer tigeren. Kreativ økonomi. Tænker man kreativt, kan tigeren blive til penge. Det gør man for eksempel ved at lade firmaer investere i tigerens leveområder, mod at firmaerne får lov at udlede mere CO2, eller man kan lave tigersafari.
Et spørgsmål om vilje
Forskerne har fokuseret på at finde frem til en økonomisk holdbar løsning for alle nationer, der har tigerbestande.
»Vi ved, hvordan man redder tigeren. Vi har den nødvendige viden og værktøjer – det vi mangler er politiske vilje og økonomisk støtte. Prisen for at redde en af verdens mest ikoniske dyr bliver aldrig for høj,« mener Alan Rabinowiz, leder af organisationen Panthera. Sikringen af tigerens sidste tilflugtssteder er, ifølge forskergruppen, den mest effektive måde ikke alene at forhindre udrydning, men også at give tigerbestanden en chance for at vokse.