Kina har opsendt ny rumstation
Kina har netop opsendt den lille rumstation Tiangong 2, og dens bemanding på 2 taikonauter skal på en 33 dage lang rumflyvning. Læs eksperternes analyse her.
Tiangong 2 Kina rumstation

Rumstationen Tiangong 2 blev sendt i vejret den 15. september 2016 på toppen af Long March 2F T2-raketten (Foto: Xinhua)

Rumstationen Tiangong 2 blev sendt i vejret den 15. september 2016 på toppen af Long March 2F T2-raketten (Foto: Xinhua)

Kina har torsdag opsendt sin anden rumstation Tiangong 2, og i november får den lille station en besætning på to ’taikonauter’. De skal på en 33 dage lang rumflyvning og kommer dermed til at slå den tidligere kinesiske rekord på 15 dage.

Sammenlignet med den internationale rumstation, ISS, er Tiangong ikke stor.

ISS er opbygget af flere moduler, der hver vejer omkring 20 ton, mens Tiangong 2 blot er en lille 10 meter lang cylinder, der vejer 8,6 ton.

Tiangong 1 og 2

Kinas første rumstation, Tiangong 1, blev opsendt i 2011.

Tiangong-2 er af samme størrelse og type som Tiangong-1, hvilket betyder, at der er tale om en ganske lille rumstation sammenlignet med ISS.

Denne vægt er dikteret af, at Kina endnu ikke har en raket, der kan opsende en 20 ton tung satellit, men de arbejder på sagen.

Det håber de to taikonauter sikkert også på, for de kommer jo til at bo og arbejde på en plads, der er mindre end den, man har i en moderne bus.

LÆS OGSÅ: Kina vil opsende ny rumstation

Tiangong 2 er et lille laboratorium

Men størrelsen er ikke alt. Kina har denne gang lagt et stort arbejde i at udvikle en mini-rumstation, der skal danne grundlaget for deres kommende store rumstation, de vil begynde at bygge i 2018.

Det betyder helt konkret, at Tiangong 2 nu er udstyret, så den kan virke som et lille laboratorium, hvor de to taikonauter kan udføre i hvert fald nogle få forsøg.

Det drejer sig især om medicinske forsøg, og her samarbejder Kina med Frankrig om at måle, hvordan de to taikonauters hjerter reagerer på vægtløsheden.

De samarbejder også med Schweitz og Polen om at studere de gådefulde gammaudbrud i det fjerne univers, og måske lidt mere aktuelt studere Jorden, især forureningen af atmosfæren.

Kina har som bekendt ganske store problemer med luftforureningen i storbyerne.

LÆS OGSÅ: Kinesere indtager forløber til ny rumstation

Trådløse telefoner og robotarm skal gøre opholdet behageligt

Endelig er der gjort meget for at gøre opholdet mere behageligt. Som en detalje kan nævnes, at de to taikonauter får trådløse bluetooth telefoner i stedet for de gamle, hvor de skulle bruge ledninger.

Når man svæver vægtløs omkring, kan det jo ikke undgås, at ledningerne konstant kommer i vejen.

Der er også installeret en robotarm for at afprøve en teknik, som astronauterne på ISS har fundet særdeles nyttig til at udføre opgaver uden for selve rumstationen.

Kina rumstation Tiangong 2 long march 5 raket

Long March 5 kan opsende satellitter på over 20 ton, og det er den størrelse, man skal op på for at indrette en rumstation, hvor der for alvor er plads til at både bo og forske. (Foto: Xinhua)

Rumvandringer er så besværlige og tidskrævende, at man så vidt muligt skal undgå dem.

LÆS OGSÅ: Rumfartens tre udfordringer

Nyt rumskib, Tianzhou 1, skal afprøves

Så vidt vi ved, skal Taigong 2 kun bemandes en gang, men det betyder ikke, at rumstationen går på pension til december.

Planen er nemlig at opsende en ny type ubemandet rumskib til stationen i april 2017. Det får navnet Tianzhou 1 og er Kinas første forsyningsumskib af stort set den samme type som de rumskibe, der nu gennem mange år har bragt forsyninger op til ISS.

De forsyninger får besætningen jo ikke megen glæde af, da de på det tidspunkt jo er tilbage på Jorden. Men det kan ikke gøres på anden måde, da Tiangong 2 kun har en port til sammenkobling.

Til gengæld vil man så prøve at overføre brændstof til Tiangongs styreraketter – helt svarende til hvad man rutinemæssigt gør på ISS.

LÆS OGSÅ: 2016 tegner til at blive et fantastisk rum-år

En morsom nyskabelse er den lille satellit Banxing 2, som er opsendt sammen med Tiangong. Denne lille satellit skal flyve i formation med rumstationen, og især bruges til at fotografere sammenkoblingen mellem rumstationen og det bemandede rumskib Shenzhou 11 i november.

Tiangong 2 er sidste mini-rumstation

Tiangong 2 bliver den sidste mini-rumstation. I 2018 regner man med, at den nye, store Long March 5 raket er parat til at opsende det første modul af Kinas første store rumstation, der måske får navnet Tianhe.

Long March 5 kan opsende satellitter på over 20 ton, og det er den størrelse, man skal op på for at indrette en rumstation, hvor der for alvor er plads til at både bo og forske. 

Planen er, at den store rumstation skal bestå af tre moduler og få en permanent besætning på tre mand.

Rumstationen skal være færdig i 2022, og vil så i mange år derefter være grundstammen i det kinesiske bemandede rumprogram.

Det er sandsynligt, at denne store rumstation også vil blive brugt politisk ved at invitere 3. verdens astronauter på besøg.

 At komme op på ISS er alene af bureaukratiske grunde ikke spor let, da mange lande jo skal være enige.

LÆS OGSÅ: Rumfarten efter ISS

Tianhe kan blive den eneste store rumstation efter 2024

Efter 2024 kan det godt være, at Tianhe bliver den eneste store rumstation, da det endnu ikke er givet, at man kan blive enige om at fortsætte samarbejdet om ISS.

Tiangong 2 Kina rumstation

Her ses en kunstners bud på, hvordan det ser ud, når rumskibet Shenzhou 11 (venstre) og Tiangong 2 (højre) bliver koblet sammen, mens de er i kredsløb om Jorden. (Illustration: CCTV)

Der har således været tale om, at Rusland måske kunne tænke sig at fjerne et par af deres moduler fra ISS, så de kunne udgøre begyndelsen på en rent russisk station.

Det er dog endnu kun spekulation, men det står fast, at den bemandede rumfart i vesten går en usikker fremtid i møde. Og de problemer kan Kina jo helt undgå ved at have deres egen station.

LÆS OGSÅ:Kan Kina blive verdens førende rumnation?

Månen er stadig en fjern drøm for Kina

Der tales undertiden om, at Kina hurtigt vil flyve til Månen, men det er nu ikke helt sandt.

Kina er stadig mindst 10 år fra at bygge en raket på størrelse med den gamle måneraket Saturn 5, så selvom ønsket er der, ser vi nok ikke taikonauter på Månen før omkring 2030.

Om de så vil bygge en base på Månen, står stadig helt hen i det uvisse. Men Kina mener det med rummet alvorligt, og de har den enorme fordel frem for især de vestlige lande, at de kan lægge langtidsplaner, der ikke bare bliver væltet af den næste regering.

Det er især et problem i USA, at næsten enhver ny præsident vil ændre NASAs planer, så de aldrig får arbejdsro.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk