Godt nyt for pingvinkoloni: Kæmpeisbjerg er knækket i mindre stykker - igen
A-68A isbjerg south georgia  ø pingvin koloni

European Space Agency-satellitter har fulgt isbjergets nordgående færd siden det rev sig løs fra Antarktis i 2017. (Billede: ESA)

European Space Agency-satellitter har fulgt isbjergets nordgående færd siden det rev sig løs fra Antarktis i 2017. (Billede: ESA)

Kilde: 
29 december 2020

Det så sort ud for pingvinerne og de andre havgående dyr på den Sydatlantiske ø South Georgia, da verdens største isbjerg A-68A havde kurs direkte mod øen.

I sidste uge knækkede isbjerget i to, hvilket Videnskab.dk dækkede, og nu, mindre end en uge efter, er yderligere to stykker knækket af.

Det skriver ScienceAlert.

Dermed er der nu fire isbjerge ud for South Georgia:

  • A-68A: 2.600 km2
  • A-68D: 144 km2
  • A-68E: 655 km2
  • A-68F: 225 km2

Isbjergene vil med tiden drive fra hinanden, og forskerne håber, at de vil blive båret nord for øen af den stærke Antarktiske Cirkumpolare Strøm, skriver Science Alert.

Det nyeste brud blev opdaget af amerikanske forskere, som på satellitbilleder fik øje på de to nyeste stykker, A-68E og A-68F.

Videnskab.dk beskrev i den oprindelige artikel hvordan eksperter frygtede, at A-68A, som var halvanden gange større end Fyn, ville sætte sig fast på øens kontinentalsokler og forhindre eller besværliggøre dyrenes adgang til havet, hvor de jager for at brødføde deres unger.

Men nu tror man, at et sammenstød med kontinentalsoklen var det, som oprindeligt fik isbjerget til at gå i stykker: før knækket ramte den ene ende af isbjerget tilsyneladende soklen og sad fast, men med en sådan kraft, at resten af isbjerget begyndte at rotere og knækkede, hvorefter det drev videre.

Skaderne, som isbjerget pådrog sig i sammenstødet, er formentlig skyld i det seneste knæk også.

Selvom udsigten ser bedre ud for dyrelivet på South Georgia, vil det stadig være problematisk for dyrene, hvis et af de nye stykker sætter sig fast på kontinentalsoklen og bliver siddende, ifølge ScienceAlert.
 

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.