Forskere fra Kyushu University i Japan har lavet æg af celler fra hanmus og vist, at æggene, når de først er blevet befrugtet og implanteret i hunmus, kan udvikle sig til tilsyneladende sundt og frugtbart afkom.
Det vil altså sige museunger, der har to biologiske fædre, og det kan vise sig at være banebrydende for fremtidens muligheder for at reproducere, også for par, der har samme køn.
Det skriver The Guardian.
Forskere har tidligere skabt mus med to biologiske fædre gennem en kompliceret laboratorieskabt ændring af deres genetik. Det her er første gang, at man har brugt levedygtige æg fra mandlige celler.
Forskerholdet vil nu undersøge mulighederne for at genskabe resultatet med menneskelige celler. Og mulighederne ligger endda ikke særligt langt ude i fremtiden, hvis man spørger en af forskerne bag.
»I forhold til teknologi vil det være muligt inden for ti år,« siger Katsuhiko Hayashi, der er studiets hovedforfatter og professor ved Kyushu University.
Teknikken vil i så fald muligvis kunne hjælpe kvinder, der lider af ufrivillig barnløshed.
Det er dog vigtigt at huske, at der er forskel på mennesker og mus, og processen vil både tage længere tid og være mere skrøbelig i mennesker. Andre eksperter har da også været mere betænksomme ved metoden, og ved hvor lange fremtidsudsigterne er.
Så selvom det rent teknisk ville kunne lade sig gøre inden for en overskuelig årrække, er det ikke ensbetydende med, at det kommer til at ske inden for den nærmeste fremtid.