Vand fryser ikke altid til is på samme måde. Her på Jorden vil det typisk fryse i en krystallinsk struktur med atomerne arrangeret i et flot mønster, som man kan se på snefnug, men hvis det for eksempel fryser meget hurtigt, kan strukturen blive mere tilfældig.
Fænomenet kaldes ‘amorf is’ og har været kendt af forskere i mange år.
For nylig opdagede en gruppe forskere fra University College London i England dog en helt ny form for amorf is. Det kan man læse i deres studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Science.
Ved hjælp af en særlig metode lykkedes det dem at skabe amorf is, der har nærmest samme tæthed som vand, og det kan ifølge forskerne ændre vores forståelse for vand og dets facetter.
Indtil for nylig har man kun kendt til to typer amorf is: En med en relativt lav tæthed og en anden med en relativt høj tæthed.
Idéen, om at der kun findes de to former for amorf is, har været helt grundlæggende i vores forståelse for vand.
Det var derfor en stor overraskelse for forskerne, da de fandt ud af, at de havde skabt amorf is med en tæthed, der lå mellem mellem de to andre typers, og som var nærmest ens med flydende vands tæthed.

Opdagelsen blev gjort ved hjælp af en metode, der hedder ‘ball milling’. Det er en teknik, der går ud på at blende og male forskellige materialer med metalkugler i en roterende, cylinderformet beholder, som lidt ligner en lille form for cementblander.
»Vi rystede isen i vanvittigt lang tid for at ødelægge krystalstrukturerne, og det resulterede ikke i mindre stykker is, som forventet, men i stedet noget helt nyt med nogle bemærkelsesværdige egenskaber,« siger Alexander Rosu-Finsen, der er en af forskerne bag projektet, til ScienceAlert.
Forskerne ved endnu ikke meget om den nye type is, og hvad dens egenskaber betyder, men opdagelsen kan ifølge forskerne selv vise sig at være nøglen til at forstå nogle af de mekanismer, der hører til vand i rummet.

\ Læs mere
jso