Om forfatteren

Kristine Niss

Professor, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet

Cand. Scient, RUC 2003. Ph.D. Université Paris Sud 2007.Da jeg var barn, undrede jeg mig meget over, at æg bliver hårde, når man varmer på dem - normalt får varme jo ting til at smelte. Og selvom jeg ikke lige arbejder med æg i dag, er det stadig den samme nysgerrighed og forundring, der driver mig.Jeg synes, det er helt vildt, hvor meget fysik vi (menneskeheden) har lært gennem de sidste par hundrede år. Vi kender til stjernernes historie og ved, hvad der er inden i atomer. Men samtidig, er der overraskende mange helt almindelige hverdagsting, vi ikke forstår.Jeg forsker i at forstå forstå væskers opførsel, når de er meget seje, (tænk på en halvhård karamel eller lava, der er ved at stivne). Grundlæggende er spørgsmålet, hvordan fysikkens love virker, når der ikke bare er to bordtennisbolde, der støder ind i hinanden, men trilliarder af molekyler.Eller sagt med andre ord: jeg prøver at forstå sammenhængen mellem MAKROskopiske egenskaber, (f.eks. elektrisk ledningsevne, varmefylde, hårdhed og flydeevne) og MIKROskopiske egenskaber (molekylernes størrelse, form og de kræfter der virker mellem molekylerne). Min del af arbejdet er eksperimentelt, og jeg måler f.eks. mikroskopiske egenskaber med neutronspredning og makroskopiske egenskaber via calorimetri.
.button {
background-color: #2c303d;
border: none;
color: white;
padding: 15px 32px;
text-align: center;
text-decoration: none;
display: inline-block;
font-size: 16px;
margin: 4px 2px;
cursor: pointer;
font-family: "Open Sans",sans-serif;
width: 100%;

}
a.button{
color: #FFFFFF;
}
a.button:hover{
background-color: #6d7695;
}

Se forskningsprofil

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

De klassiske tilstandsformer forklarer ikke verden omkring os

Vi kender tre tilstandsformer fra skolen: fast, flydende og gas. Men mange materialer falder uden for disse kategorier, så der er brug for en bedre grundvidenskabelig forståelse, forklarer lektor i fysik, Kristine Niss.

Vi lærer i skolen, at alt findes i tre tilstandsformer: Fast form, flydende form og gasform. De tre tilstandsformer er meget grundlæggende og udgør fundamentet for vores forståelse af den håndgribelige verden omkring os. Problemet er bare, at rigtig meget af det, vi omgiver os med, falder uden for de tre kategorier. (Foto: Shutterstock)

Annonce:

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts