Ozonlaget, Jordens naturlige skjold, der beskytter os fra Solens skadelige, ultraviolette stråler, ser ud til at være næsten genoprettet om nogle årtier. Det viser en ny rapport fra FN.
I 2040 vil ozonlaget dermed være helt normaliseret verden over bortset fra på polerne, som ifølge rapporten vil være normaliseret inden 2066.
Den gode nyhed er resultatet af en international aftale fra 1989, ‘The Montreal Protocol’, som fjernede 99 procent af alle ozonskadelige kemikalier.
Ozonlagets ødelæggelse fik i 1980’erne forskere til at slå alarm.
Kemikalier som ‘CFC-gas’, der blandt andet blev brugt i køleskabe, sprayflasker og som rensemidler, og som bliver i atmosfæren i cirka 100 år, var en af hovedårsagerne til krisen og skulle forbydes.
\ Kort om CFC-gas
- CFC-gasser er baseret på klor, fluor og kulstof.
- Det indebærer en kraftig drivhuseffekt og bliver i atmosfæren i lang tid.
- Det er kloren i gassen, der ødelægger Jordens ozonlag.
- Det er udelukkende menneskeskabt.
- Montreal-protokollen har fået udslip af CFC-gasser til at falde.
- Til gengæld vokser koncentrationen af erstatningen af CFC-gasser, såkaldte HCFC’er, som er mindre skadelige over for ozonlaget, men som har en kraftig drivhuseffekt.
Kilde: DMI.dk.
Montreal-protokollen fik virksomheder, der brugte CFC-gasser, til at sænke udslippet af stoffet, og det ser vi altså resultatet af nu.
Ifølge en af forskerne bag rapporten kan Montreal-protokollen i dag derfor betragtes som den mest succesfulde miljøaftale i historien og står som et godt eksempel på, at lande verden over er i stand til at handle sammen for at redde klimaet.
Vi står dog over for et potentielt endnu større problem. CO2 bliver nemlig endnu længere tid i atmosfæren, og her er der ikke tale om en håndfuld virksomheder, der skal sænke et udslip.
Det stammer i stedet fra brugen af fossile brændstoffer, som findes overalt i verden blandt virksomheder såvel som private personer.
»CO2 er en anden størrelsesorden, når det kommer til langvarighed, hvilket er forstemmende. At få alle mennesker på planeten til at stoppe med at bruge fossile brændstoffer er en væsentligt anderledes udfordring,« siger David Fahey, der er hovedforfatter på rapporten, til The Guardian.

\ Læs mere
jso