Engang var 'makreller i Grønland' en joke - nu er de en realitet
For få år siden havde ingen nogensinde set en makrel i Grønland, men i dag fiskes de i stor stil. »Et ekstremt eksempel på, hvordan klimaforandringer kan påvirke et lands økonomi,« siger seniorforsker.
Makrel makreller fisk Grønland klimaforandringer global opvarmning

»Det her er en af de første dokumenterede, konkrete effekter af klimaforandringer,« lyder det fra Teunis Jansen, som er hovedforfatter på det nye studie. Hverken han eller hans kollegaer havde forudset, at makrellen ville rykke til Grønland i så stort antal, som det er sket over de seneste år. (Foto: fiskogfri.dk)

»Det her er en af de første dokumenterede, konkrete effekter af klimaforandringer,« lyder det fra Teunis Jansen, som er hovedforfatter på det nye studie. Hverken han eller hans kollegaer havde forudset, at makrellen ville rykke til Grønland i så stort antal, som det er sket over de seneste år. (Foto: fiskogfri.dk)

Da seniorforsker Teunis Jansen begyndte at arbejde med makrelfisk i midten af 00’erne, var det en stående joke i miljøet, at makrellerne en dag ville nå »helt til Grønland«.

I 2011 blev det første eksemplar af en makrel dokumenteret i grønlandsk farvand, og derfra gik det hurtigt. I 2014 udgjorde makrelfiskeriet op mod en fjerdedel af de samlede grønlandske eksportindtægter. I 2015 faldt bestanden en anelse, men ifølge et nyt studie af Teunis Jansen og kollegaer er de grønlandske makreller kommet for at blive.

»Temperaturstigninger i vandet ud for Østgrønland og i den strøm, der leder dem den vej, er den primære grund til, at Grønland er blevet et større og bedre habitat for makrellen. Det kom bag på alle, at makrellerne pludselig begyndte at vandre den vej, men nu er det en fast rute for dem,« siger seniorforsker Teunis Jansen fra Grønlands Naturinstitut og DTU Aqua.

Studiet er netop publiceret i tidsskriftet Ecological Applications.

Vandet ud for Grønland er blevet varmt nok til makreller

Makrel er en af de mest fiskede fiskearter i verden og er en meget vigtig art for fiskeriet i Danmark, Norge, Skotland, Irland, Holland og Island. Samlet set er det den økonomisk vigtigste fiskeart i hele EU. Men en arktisk fisk har makrellen aldrig været – den hurtigtsvømmende stimefisk er ikke ret glad for vand, der er koldere end seks grader, og under to graders kulde dør den.

Deraf opstod joken om, at verden da først var af lave, når makrellen nåede til Grønland.

Men nu er vandtemperaturerne i større dele af farvandet sydøst for Grønland (se kortet til højre) steget til over otte grader, og så begynder det at ligne noget for de varmeelskende makreller. Altså, hvis man synes, at otte grader varmt vand går under kategorien ’varmt’.

Den 'økonomiske zone'

En økonomisk zone dækker over et lands ret til efterforskning i havet og på havbunden, til at udnytte havets naturrressourcer samt til enhver anden økonomisk udnyttelse. Det pågældende land har også ret til at håndhæve sin egen miljølovgivning i zonen. Andre stater har ret til bl.a. skibsfart, overflyvning og til at lægge og vedligeholde undersøiske kabler og rørledninger i den økonomiske zone.

Grønlands økonomiske zone blev oprettet i 2004.

»Vi har kortlagt forekomsten af makrel i Grønlands økonomiske zone (se faktaboks til højre) på østkysten fra Danmarks Stræde og sydpå til Kap Farvel. Og vi fandt stort set makrel overalt midt på sommeren. De største mængder fandt vi i lunere vand med en temperatur på mere end 8,5 grader,« fortæller Teunis Jansen.

Makrellens spredning er relativt unik

Makrellernes spredning er temmelig enestående i nyere tid, fortæller lektor Peter Rask Møller fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Han har ikke været med i studiet, men har læst det.

»I foråret 2011 indleverede en grønlandsk fisker den første makrel, han havde fundet i maven på en hellefisk. Derefter fangede Naturinstittet også nogle stykker. Allerede der var det biologisk særdeles spændende, om det var enkeltstående tilfælde, eller om fiskene ville formå at bide sig fast og blive så talrige, at de kunne fiskes erhvervsmæssigt og komme til at betyde noget i økosystemet,« siger han og fortsætter:

»Og så gik der jo ikke mere end to år, før der lå kæmpe trawlere (fiskefartøj, red.) og halede den ene kæmpelanding ind efter den anden. Det er ret specielt og relativt sjældent. Herhjemme kan vi sammenligne det med sortmundet kutling, hvor vi det ene år stod med det første eksemplar i hånden, og få år efter var der millioner.«

LÆS OGSÅ: Sortmundet kutling spreder sig hastigt i Danmark - og truer din rejemad

Makrellen er kommet til Grønland for at blive

Egentlig startede makrellernes underlige adfærd helt tilbage i 2007. Da begyndte de nemlig at dukke op i stort antal omkring Island i Irmingerstrømmen – en afstikker fra Golfstrømmen, som du kan se på kortet herunder – hvor de ellers plejede at følge den Norske Strøm mod nordøst.

Irmingerstrømmen Golfstrømmen klimaforandringer

Rekordhøje temperaturer (indikeret med den røde farve) i Irmingerstrømmen (IC) er formentlig grunden til, at makrellerne er begyndt at vandre denne vej - mod Island og Grønland - fremfor at følge Den Norske Strøm (NC) mod nordøst, som de plejer. I det nye studie viser forskerne, at områderne med temperaturer, der egner sig til makreller, er fordoblet i grønlandsk farvand i de senere år.

Fakta om makreller

Atlantisk makrel (Scomber scombrus) er en hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer.

Den bestand, der er kommet til Grønland, er udbredt fra Spanien til Island og Nordnorge og kan strejfe dybt ind i Østersøen. Der foregår et stort fiskeri efter makrel. På grund af overfiskeri og miljøændringer i Nordsøen var der en brat nedgang i makrelbestanden og et skift i deres udbredelsesområde omkring år 1970.

Makrellen er en pelagisk fisk, hvilket betyder, at den lever i de øverste vandlag.

Makrellen må fanges hele året. Normalt er der skrappe kvoteordninger for de enkelte fiskerinationer, men det er ikke lykkedes at lave en samlet aftale i de seneste cirka 10 år, og bestanden overfiskes af alle lande.

Kilde: Seniorforsker Teunis Jansen

År for år forlængede de deres vandringer i den nye retning – og i 2011 blev de altså fanget ved Grønland for første gang.

»Der har sikkert været nogle enkelte, før vi observerede dem første gang i Østgrønland i 2011, men slet ikke i mængder som i de senere år. Det skyldes en kombination af, at bestanden er blevet større, og der er mindre føde i øst, men i særdeleshed også af, at vandet er blevet varmere,« forklarer Teunis Jansen.

I samme periode har forskerne set rekordhøje temperaturer i Irmingerstrømmen, der går fra makrellens gydeområder vest for de britiske øer og mod nordvest, mod Island og Grønland. I det nye studie viser forskerne, at områderne med temperaturer, der egner sig til makreller, er fordoblet i grønlandsk farvand i de senere år.

De har ikke fundet nogle indikationer på, at der er tale om et midlertidigt fænomen – tværtimod.

»Det er spændende, at der nu er lavet beregninger og grundige analyser, der peger på, at makrellen vil blive der. Man kigger på klimafremskydninger, og der er ikke noget, der tyder på, at det bliver koldere – i hvert fald ikke inden for hverken din eller min levetid eller de næste 100 år,« siger Peter Rask Møller.

»Det viser bare, at det kan virkelig, virkelig stærkt«

Peter Rask Møller var i 2015 selv forfatter på en videnskabelig artikel, som pegede på, at store fiskebestande snart vil være i stand til at klare rejsen nordpå og trodse barrieren mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Is, kulde og barske betingelser har ellers igennem årtusinder tjent som en naturlig adskillelse af Atlanterhavet og Stillehavet på den nordlige halvkugle.

»Jeg har arbejdet i Grønland siden 1991, og det her var ikke noget, man overhovedet havde drømt om i 90erne. Men nu er de der, flere af de ikke-arktiske fisk, og det er på begge sider af Grønland, og det er langt oppe mod nord. Det viser bare, at det kan gå virkelig, virkelig stærkt,« siger Peter Rask Møller.

Han forklarer, at det særligt vil være de meget talrige arter og de såkaldte ’pelagiske’ fisk – fisk, der lever i overfladevand, som hurtigere bliver opvarmet – vi kan regne med, kommer til at bevæge sig nordpå i fremtiden. Han nævner hvillinger, havtasker og grå knurhane som eksempler på fisk, der allerede har rykket sig.

I 2010 lavede vi en stor tjekliste over alle de grønlandske fisk for at samle op på, hvad der var sket af nye ting siden starten af 90erne. Der så vi, at der var kommet 57 nye fisk til, men på det tidspunkt var makrellen ikke engang med på listen. Der var enkelte rygter, men vi markerede den som en art, der ikke var dokumentation for.

Peter Rask Møller, lektor

»Men der taler vi enkelte fisk eller håndfulde, og der skiller makrellen sig voldsomt ud. Det har selvfølgelig noget at gøre med, at det er en fisk, der findes i så voldsomt antal – men der var alligevel ingen, der havde set, at det skulle komme så hurtigt.«

Ekstremt eksempel på klimaforandringers effekt på et lands økonomi

Alt imens forskerne har svært ved at beslutte sig for, om makrellernes emigrering mest af alt er interessant fra et biologisk synspunkt eller skræmmende fra et klimaperspektiv, er der fra et grønlandsk standpunkt overvejende tale om en succeshistorie.

En ny og vigtig ressource er kommet til landet, og det bliver udnyttet i stor stil – også for meget, men det er en anden historie. Den kan du læse mere om i boksen under artiklen.

Dog, understreger begge forskere, skal man huske ikke at lade sig forblænde af den store, økonomiske gevinst her og nu.

»Makrellens ankomst til Grønland er det hidtil mest ekstreme eksempel på, hvordan klimaforandringer kan påvirke en hel nations økonomi. Det er meget reelt; klimaforandringer fører både godt og dårligt med sig. I dette tilfælde er det godt for fiskerne, men vi skal huske, at globalt set er ulemperne ved klimaforandringer stadig helt dominerende,« siger Teunis Jansen.

Peter Rask Møller supplerer:

»Det er bare heldigt, at det i dette tilfælde er en gevinstkupon og en art, vi rent faktisk kan bruge til noget. Klimaforandringerne er fulde af overraskelser, og hvad bliver det næste? Det ved vi ikke, men vi kan håbe, at det kommer i et tempo, så der ikke er for mange andre arter, der kollapser.«

Makrelbestanden fiskes alt for hårdt

Siden 2011 er fiskeriet på makreller eksploderet. I dag bliver der fisket skånselsløst på dem. Også mere, end der bør.

De gamle aftaler om forvaltning af arten faldt til jorden, da makrellen begyndte at ændre vandringsadfærd i 2007.  Det betyder, at makrelbestanden samlet set i dag, ifølge Den Internationale Havundersøgelsesråds vurderinger, fiskes 48 procent over det anbefalede niveau.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk