Edderkopper bruger elektrisk spænding til at flyve gennem luften

Ved hjælp af små hår på benene kan silkeedderkopper mærke jordens naturlige elektrostatiske felter. Det hjælper dem med at styre deres silketråde, når de skal flyve gennem luften. (Foto: Shutterstock)

Annonce:

Ved hjælp af tynde silketråde, som kastes ud i luften, kan silkeedderkopper ‘flyve’ flere hundrede kilometer gennem luften.

Nu peger amerikanske forskere på, at edderkopperne bruger naturlige elektriske felter til at styre deres flyvetur, skriver The Guardian.

Resultaterne af forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

I studiet indfangede forskerne silkeedderkopper og studerede dem i en særlig boks, som er upåvirket af Jordens naturlige elektriske felter.

Kassen var lavet, så forskerne kunne tænde og slukke for spændingsfelter svarende til dem, der naturligt findes på Jorden.

Når spændingen var slukket, gjorde edderkopperne kun ganske få forsøg på at flyve ved at kaste silketråde ud. Men når der blevet skruet op for de elektriske felter, kastede flere og flere edderkopper sig ud i flyveture.

I studiet fandt forskerne også ud af, at små hår på edderkoppernes ben opfanger ændringer i elektrisk spænding.

Annonce:

Når en silkeedderkop skal kaste sig ud i en flyve tur, vil den ofte kravle op i toppen af en blomst, hvor den tripper rundt om sig selv i et stykke tid, før den kaster sin silketråd ud.

Sandsynligvis tripper den altså rundt for at opfange de elektrostatiske felter, som kan styre silketråden, mener forskerne.

mb

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts