Dybhavet flyder over med plastik: Koncentrationen er lige så stor som i Stillehavets kæmpe plastikplamage
Kilde: 

De fleste har set billederne af store plamager af plastik på Stillehavet. De er også blevet kaldt plastik-øer, selvom man ikke kan ikke tale om deciderede ’øer’, der flyder rundt på havet.

De færreste har nok et særligt godt billede af, hvordan det ser ud med plastikaffaldet flere hundrede meter under havets overflade.

Det har et hold af oceanografer nu undersøgt, og det ser ud til, at de berømte plastikplamager kun er toppen af isbjerget, skriver The Atlantic.

LÆS OGSÅ: Område med 'plastik-suppe' i Stillehavet er 16 gange større end troet

Anela Choy er lektor i biologisk oceanografi ved University of California, og hun har i efterhånden mange år fundet spor af plastik i de dybhavsfisk, som hun forsker i.

Derfor var hun rimelig sikker på, at en del plastik må synke mod dybhavet, der forekommer fra 200 meters dybde og ned. Alligevel er det primært plastik i overfladen, der er blevet undersøgt. Delvist fordi det er nemmere.

Men Anela Choy ville altså et par hundrede meter dybere ned i sagen, og det kom hun.

Ved at bruge et specialdesignet og fjernstyret fartøj dykkede de i 2017 ned på næsten 1.000 meters dybde i Monterey Bay ud fra San Diego på den amerikanske vestkyst, hvorfra de kunne indsamle plastikprøver.

LÆS OGSÅ: Skal vi redde havene fra plastik, er disse 10 floder et godt sted at starte

Her viste det sig, at koncentrationen af mikroplastik var højest ved dybder på mellem 200 og 600 meter fra havoverfladen. Faktisk var koncentrationen lige så høj som den efterhånden kendte plastik-plamage i det Nordlige Stillehav, hvor havstrømmen indsamler enorme mænger mikroplastik.

Monterey Bay, hvor de lavede målingerne, er ellers kendt for at være et meget rent område, så noget tyder på, at det kan være endnu værre andre steder i verden.

Blandt forskerne, der arbejder på området, er den store mængde af plastik i dybhavet ikke en overraskelse, selvom det ikke i så høj grad er blevet undersøgt.

»Vi har i lang tid vist, at målingerne fra havoverfladen ikke går op (med den samlede mængden af plastikaffald i havet, red.), så det har jo måtte bevæge sig et eller andet sted hen,« fortæller Tamara Galloway, professor i økotoksikologi ved University of Exeter, der ikke er involveret i studiet, ifølge The Atlantic.

LÆS OGSÅ: Plastik i havet ender på bunden af Arktis

Forskerne fandt også rester af plastik helt ned på 1.000 meters dybde. Tidligere på året viste en undersøgelse også, at der fandtes en betragtelig koncentration af plastik på bunden af Marianergraven, der er næsten 11 kilometer dyb.

Anela Choy fortæller, at det er usikkert, hvorfor plastikkoncentrationen er størst på lige netop 200 til 600 meters dybde.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

LÆS OGSÅ: Mikroplast: 10 ting, du bør undgå for at redde havene

LÆS OGSÅ: Døde baby-havskildpadder har maven fuld af plastik

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.