Aber kan gætte, hvad du tænker
Kilde: 
07 oktober 2016

Vores nærmeste slætninge, aber, viser sig, at være klogere end hidtil troet. De kan nemlig gætte, hvad vi tænker, også selvom vi tager fejl. Det skriver Nature.com.

Et nyt studie viser nemlig, at aber, som chimpanser og bonoboer, kan forudse menneskers handling, fordi de kan gætte, hvad vi tænker. Selv når vi tager fejl.

»De kan forudsige andres handlinger i en mere sofistikeret kontekst end vi tidligere troede,« fortæller Christopher Krupenye, postdoc i dyrs udvikling ved Duke University. 

Aberne er i stand til at forudse et bestemt sted, som en person vil lede efter en gemt genstand. Også selvom aben ved, at genstanden ikke længere er der.

I et forsøg skulle nogle aber se en lille film, som du kan finde nedenunder. I filmen slår en mand i et gorillakostume en anden mand. Gorillaen gemmer sig så i en ud af to høstakke. Den anden mand går så ind og henter en pind at slå gorillaen med, og slår så på den høstak, hvor han tror, gorillaen gemmer sig.

Ved at måle abernes blikke, kunne forskerne se, at aberne kiggede på den høstak, som manden troede at gorillaen gemte sig. 

Aberne kunne regne ud, hvilken høstak manden ville slå, også selvom de vidste, at gorillaen ikke gemte sig i den. En sensor målte abens blik, som er markeret med røde prikker. (Video: Fumihiro Kano)

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.