Om forfatteren

Troels F. D. Nielsen

Emeritus Seniorforsker, Department of Mapping and Mineral Resources, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Emeritus Seniorforsker, Department of Mapping and Mineral Resources, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Jakob K. Keiding

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

56 millioner år gammelt østgrønlandsk magma giver os guld og ædle metaller

30 millioner tons hvidglødende lava hver time i tre år er ikke kun en potentiel superkatastrofe. Det er også en mulighed for den grønne omstilling ved at give os værdifulde metaller til den grønne omstilling, blandt andet til Power-to-X.

Lagdelingen i bjergarterne er resultatet af sortering af krystaller i det varme magma. De lyse bånd er rige på mineralet plagioklas, og de mørke bånd er rige på jern og titan-rige oxid mineraler (magnetit og ilmenit). (Foto: Troels F.D. Nielsen, GEUS.)

To forskere fra GEUS går rundt på et brunt bjerg med lyse og mørke laginddelinger.
Annonce:

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts