Værste scenarie i ny klimarapport er overhalet af virkeligheden
FN's klimapanel er netop nu ved at afslutte en ny rapport om klimaet under et møde i København. Men virkelighedens CO2-udledning har allerede overhalet det værste scenarie i rapporten, siger forskere.

I 2013 steg Kinas CO2-udledning med 58 procent, mens USA's CO2-udledning steg med 20 procent, viser tal fra Global Carbon Project. Forskere påpeger, at verdens Co2-udledning nu er højere end det værste scenarie i ny klimarapport. (Foto: Shutterstock)

I 2013 steg Kinas CO2-udledning med 58 procent, mens USA's CO2-udledning steg med 20 procent, viser tal fra Global Carbon Project. Forskere påpeger, at verdens Co2-udledning nu er højere end det værste scenarie i ny klimarapport. (Foto: Shutterstock)

 

I denne uge er embedsmænd og forskere fra hele verden samlet i København for at sætte de sidste punktummer i en opsummering af den seneste rapport fra FN's klimapanel.

I rapporten har forskere opsat fire scenarier, som viser, hvor meget Jordens temperaturer vil stige, hvis forskellige mængder CO2 lukkes ud i atmosfæren.

Men selvom rapporten endnu ikke er færdiggjort, har virkelighedens udledning af CO2 allerede overhalet det 'værste' af de fire scenarier i klimarapporten, lyder det nu fra flere forskere.

»De nuværende CO2-udledninger ligger over klimapanelets højeste scenarier for udledning. Virkeligheden har simpelthen overhalet forskerne – da scenarierne blev fremsat, kunne man ikke vide, at det ville gå bananas med CO2-udledningen,« siger professor og klimaforsker Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, som selv er tidligere medlem af FN's klimapanel.

Forsker: Værre end forventet

På Københavns Universitet bekræfter klimaforsker og professor John R. Porter, at de nuværende CO2-udledninger er større end i den nye klimarapports værste scenarie.

»I øjeblikket går vi i en retning, hvor den globale udledning er højere end i det scenarie, som klimapanelet kalder RCP8,5, og som er 'worst case scenario'. Det er, fordi den faktuelle udledning har været værre end forventet, da man lavede scenarierne,« siger John R. Porter, som selv er koordinerende hovedforfatter på et af kapitlerne i den nye klimarapport.

Fakta

I 2013 blev der globalt set udledt cirka 36,1 milliarder tons CO2. I 2014 viser fremskrivninger, at den globale CO2-udledning vil nå op på 37 milliarder tons CO2. I FN’s nye klimarapport findes fire scenarier, som viser, hvordan CO2-udledningen skal udvikle sig, hvis vi vil nå bestemte temperaturer for kloden. Hvis vi skulle følge det ’værste’ scenarie i rapporten (RCP8,5) kan man ifølge professor Jørgen E. Olesen aflæse på kurverne, at vi i øjeblikket skulle udlede omkring 36 milliarder ton CO2 om året. Kilde: Nature, Global Carbon Project, Jørgen E. Olesen

I forhold til den nuværende udledning af CO2 henviser forskerne til tal fra The Global Carbon Project, som er en portal, hvor forskere fra hele verden løbende opgør, hvor meget CO2 der udledes på verdensplan.

Her kan man læse, at der i 2014 ventes at blive udledt 37 milliarder ton CO2. Ifølge professor Jørgen Olesen viser kurverne i FN's nye klimarapport imidlertid, at vi på nuværende tidspunkt kun skulle have en CO2-udledning på cirka 36 milliarder ton CO2 årligt, hvis vi skulle følge det 'værste' scenarie.

»Scenarierne blev opsat omkring 2007, så man tog udgangspunkt i, hvordan udledningen så ud omkring år 2007. Det højeste af scenarierne er tænkt som for at vise, hvad der ville ske, hvis væksten i drivhusgasudslippet fortsatte på samme måde som dengang. Men det har så senere vist sig at gå endnu stærkere,« siger professor Jens Hesselbjerg Christensen, som er leder af Danmarks Klimacenter ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

'IPCC vil ikke skræmme nogen'

På Aarhus Universitet mener professor Jørgen E. Olesen, at FN's klimapanel – også kaldet IPCC – har sat deres 'værste' scenarie på et lavt niveau, fordi panelet ikke ønsker at fremstå urealistisk.

»IPCC vil meget nødig skræmme nogen. Hvis de går ud og forsøger at skræmme, bliver de med det samme beskyldt for at være for alarmistiske. Det betyder ikke, at det, de skriver, er forkert, men det kommer nemt til at fremstå, som om det ikke står så slemt til med klimaet, fordi de ikke vil beskyldes for at fare for meget frem,« siger Jørgen E. Olesen.

Forskerne understreger, at selvom de nuværende CO2-udledninger har overhalet det værste scenarie i rapporten, kan man ikke beskylde klimapanelet for at have regnet forkert.

Fakta

I 2013 blev de globale CO2-udledninger domineret af Kina (28 procent), USA (14 procent), EU (10 procent) og Indien (7 procent). De lande, som bidrog mest til ændringer i de globale CO2-udledninger i 2013 var: - Kina (stigning på 58 procent), - USA (stigning på 20 procent), - Indien (stigning på 17 procent) - EU (reduceret 11 procent). I 2013 var den globale CO2-udledning steget med 61 procent i forhold til år 1990 (Kyoto-protokollens referenceår). Kilde: Global Carbon Project

Scenarierne bliver nemlig ikke lavet som forudsigelser, men de er blot udvalgte eksempler på, hvad der vil ske ved forskellige niveauer af CO2-udledning, forklarer Jørgen E. Olesen.

»IPCC har ikke tillagt scenarierne nogen som helst sandsynlighed for, at de kan ske. De skal kun ses som et indspil i, hvad der vil ske ved forskellige scenarier for udledningen af drivhusgasser.«

»Formålet er, at politikere kan bruge dem som en guide, når de skal tage beslutninger om, hvad de skal gøre ved klimaet. Men hvis man skulle have opstillet worst case-scenariet i dag, skulle man nok have alligevel have lavet det højere, end det er tilfældet,« siger Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.

Fremskriver udviklingen

De fire scenarier, som indgår i FN's nye klimarapport, kaldes mere præcist for RCP-scenarierne (Representative Concentration Pathways).

Professor Jens Hesselbjerg Christensen påpeger, at de er kommet til verden ved en kompliceret proces, hvor forskerne blandt andet skal tage højde for, hvordan teknologien, energiforbruget, skovrydning og en række andre forhold udvikler sig fremover.

»For ikke at blive dømt til at være urealistiske, er kunststykket at lave nogle scenarier, som kort fortalt ligner den udvikling, man allerede har set.«

Fakta

De fire scenarier for klimaet, som indgår i FNs nye klimarapport, er en ny type scenarier, som kaldes RCP-scenarier (Representative Concentration Pathways). I forhold til scenarierne i de tidligere rapporter fra FN’s klimapanel - de såkaldte SRES standardscenarier (Special Report on Emissions Scenarios), er de nye RCP-scenarier specifikt formulerede som såkaldte ’stabiliseringsscenarier’ - og dermed inddrager de effekten af klimapolitiske beslutninger. Formålet med de nye scenarier er ifølge at give beslutningstagere bedre mulighed for at vurdere konsekvenserne af de forventede klimaændringer under forskellige grader af global opvarmning. Dermed kan politikerne bedre vurdere passende tiltag for klimatilpasning og reduktion af drivhusgasudledningen, lyder det. Kilde: DMI

»Da man i sin tid opstillede de nye scenarier, var der for eksempel ikke nogen, der kunne forudsige, at det dyk i CO2-uslippet, som fulgte med den økonomiske krise, ikke længere ville kunne ses efter bare et år,« forklarer Jens Hesselbjerg Christensen.

Viser, at der skal gøre handles 'drastisk'

Jens Hesselbjerg Christensen påpeger, at udviklingen viser, at der »skal virkelig drastiske CO2-reduktioner til,« hvis målet om at holde Jordens temperaturstigninger på under to grader skal overholdes – et mål som blev aftalt på FN's klimakonference i København i 2009.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet er enig:

»Man kan jo kun sige, at det her understreger, at det går i den forkerte retning med udledningen af drivhusgasser. Hvis de skal begrænses, er det vigtigt at investere i energieffektivisering og vedvarende energi, men det gør vi altså ikke i væsentlig omfang i øjeblikket,« siger Jørgen E. Olesen.

EU aftalte for nyligt et mål om, at inden år 2030 skal udledningen af CO2 være reduceret med 40 procent i forhold til 1990.

Fn's klimapanel, IPCC, har i den nye klimarapport defineret fire nye scenarier for klimaet i år 2100: RCP2.6 (hvor temperaturen stiger 0,9-2,3 grader i forhold til år 1850-1900), RCP4,5 (temperaturstigning på 1,7-3,2 grader), RCP6 (temperaturstigning på 2-3,7 grader) og RCP8,5 (temperaturstigning på 3,2-5,4 grader). Scenarierne ses på kurverne ovenfor, ligesom den nuværende CO2-udledning er aftegnet ud for "2014 Estimate". Illustration: Global Carbon Project på baggrund af data fra Fuss et al 2014; CDIAC; Global Carbon Budget 2014

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk