Tohovedet salamander var ikke radioaktiv - men stadig pænt mærkelig
Naturen har spillet os et af sine puds: I Israel er en tohovedet salamander netop blevet født. Forskere undersøger nu, om forurening kan stå bag.

Den tohovede salamander Arne og Sebastian. Forskerne bag fundet tror, at deformiteten enten kan skyldes en naturlig mutation eller forurening i lokalområdet. (Foto: Professor Shai Levy, University of Haifa)

Den tohovede salamander Arne og Sebastian. Forskerne bag fundet tror, at deformiteten enten kan skyldes en naturlig mutation eller forurening i lokalområdet. (Foto: Professor Shai Levy, University of Haifa)

To hoveder er ikke altid bedre end et. Ildsalamandrene Arne og Sebastian ville nok ikke leve længe, hvis de var blevet født i naturen. Heldigvis blev de født i sikkerhed i et laboratorium på universitetet i Haifa i Israel.

Forskerne er ikke sikre på, hvorfor salamandrene er født med to hoveder. Det kan enten skyldes en mutation fra naturens side - eller også kan det skyldes forurening.

Forskerholdet havde indhentet gravide salamandre for at iagttage deres fødsler i et laboratorium, og en af salamandrene fødte altså den tohovedede salamander kaldet Arne og Sebastian.

Rygter om radioaktiv forurening

Ildsalamanderen er truet i lokalområdet, hvor forskerne fandt Arne og Sebastians mor. Mennesker indskrænker dyrenes leveområde, og de forurener også dyrenes vand.

Det er svært at undersøge, hvad der har skabt deformiteten hos salamandrene. Padder, som salamandrene hører under, er følsomme over for forandringer og forurening i miljøet, og det gør dem til tidlige indikatorer, når noget er galt i mijøet.

Kaukab Springs, hvor salamandrene blev fundet, er et af de mere forurenede ynglesteder for salamandre, men det betyder ikke, at man kan konkludere nogen form for sammenhæng med forekomsten af den tohovede salamander, siger en af forskerne.

»Det ville være fuldstændig ukorrekt at foreslå, at en enkelt observation af en tohovedet salamander er tegn på menneskeskabt skade på miljøet,« siger økologen Leon Blaustein, der fandt salamanderen, til LiveScience.

Efter universitetet i Haifa udsendte en pressemeddelelse om fundet, rapporterede flere lokale medier om, at salamanderen var radioaktiv. Det var den ikke, konkluderer Leon Blaustein.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.