Tiger vs. løve: Hvem ville vinde kampen?
Hvem er stærkest - en tiger eller en løve? Umiddelbart har man ikke lyst til at møde nogen af de store kattedyr i en mørk gyde, men hvad ville der egentlig ske, hvis man satte dem op imod hinanden? Se det i videoen her.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Den ultimative ‘cat fight’: Hvad ville der ske, hvis man satte en løve og en tiger op imod hinanden? Hvem ville vinde? Det har Livescience undersøgt i serien 'Life's Little Mysteries'.

Konstellationen har faktisk fundet sted flere gange, end man lige skulle tro. Romerne satte afrikanske løver op imod asiatiske tigere i Colosseum til stor underholdning for pøbelen.

Et par kattekampe blev også sat i gang i de første årtier af det 20. århundrede, og i nyere tid har der fundet adskillige utilsigtede møder sted arterne imellem, hvilket hurtigt har ført til grusomme scenarier.

Men hvad er udfaldet af disse voldsomme møder? Hvem vinder?

Afhænger af den enkelte kat

Udfaldet afhænger fuldstændig af den enkelte kats styrker og svagheder, og møder tigeren en veloplagt løve på en god dag, så kan udfaldet godt være helt anderledes.

»Udfaldet af en kamp afhænger fuldstændig af individerne: deres baggrund, kampteknik og fysiologi,« fortæller Craig Saffoe, som er biolog og kurator for de store katte i the Smithsonian Zoo i Washington, D.C.

 

»Men hvis jeg skulle sætte mine penge på det, ville jeg give fordelen til tigeren.«

Løven har en fysisk fordel

Selvom en stor tiger sædvanligvis vil være større end de fleste løver, så har de to kattearter generelt nogenlunde sammenlignelige størrelser. En voksen afrikansk løve og en fuldvoksen bengalsk tiger vil begge veje i omegnen af 180-190 kg.

Løvens manke giver den dog en fysisk fordel, som tigeren ikke har – som en form for indbygget ’ringbrynje’ beskytter den løvens hals mod bid og kløer.

Desuden vokser løver op med kamp som en naturlig del af deres hverdag, hvorimod en tiger godt kan gå et helt liv uden at få afprøvet sine kræfter på en modstander.

Tigere er mere hensynsløse

Løvens naturlige indstilling til kamp kan dog også gå hen og blive dens største ulempe. Mens løver ofte kæmper mod rivaler i grupper af to eller tre hanner, så går tigerne altid enegang. De er med andre ord vant til at klare sig selv i livets strabadser.

Måske er det også grunden til, at tigere ofte er mere hensynsløse i deres kampstil. De går direkte efter struben, hvorimod løven gerne ’daffer’ lidt til modstanderen, før han går efter at ende kampen. 

Denne hensynsløshed vil i sidste ende formentlig give tigeren de bedste odds for at vinde den ultimative cat fight.

Hvordan det ser ud, når man sætter en tiger og en løve op imod hinanden, kan du se i videoen øverst i artiklen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.