Tag et smugkig på verdens mikroskopiske vidundere
En fotokonkurrence for mini-motiver muliggør for fyrretyvende år i træk, at du kan zoome helt ind på videnskabens forunderlige verden. Nyd synet af de potentielle vinderbilleder her - et af dem er sågar taget af en dansker.

Planteporer, hvepsehaler og spytkirtelceller fra en bananflue.

Det er normalt ikke motiver, vi regner med at se portrætteret i almindelig fotokunst.

Ikke desto mindre er det kun et udpluk af de mikroorganismer, der har stået model til nogle af de smukke og fascinerende billeder, du kan se i galleriet øverst i artiklen her.

Billederne er med i kapløbet om at vinde dette års prestigefyldte Nikon Small World Fotokonkurrence.

Organismer under lup

De mange motiver fotograferes gennem et kamera, som er monteret det mikroskop, de ligger under.

På den måde får vi som publikum adgang til en verden af billeder, der ellers normalt er forbeholdt forskerne.

De mikroskopiske motiver fremstår typisk op til 100 gange deres naturlige størrelse på billederne, der kaldes for fotomikrografier.

Det gør det muligt for os at se både farvekomposition og formsprog på helt tæt hold.

I år konkurrerer 1.200 indsendte fotomikrografier fra 79 forskellige lande om at komme gennem nåleøjet og vinde en af de ærefulde Small-World-priser.
 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.