Sensationelle billeder: Truede leoparder i dansk fotofælde
København Zoo har i samarbejde med indonesiske parkbetjente taget billeder af den utroligt sjældne javaleopard. Flere fotofælder skal nu opstilles, så man kan få mere viden om den truede art.

I en lille indonesisk nationalpark er den utroligt sjældne javaleopard blevet fanget i en fotofælde, skriver København Zoo i en pressemeddelelse

»Det er en fantastisk opdagelse,« siger Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst.

Videnskabsfolk anslår, at bestanden af javaleoparder er helt nede på 200-250 dyr. Det er utroligt lavt, og derfor er det lidt af en sensation, at den lyssky leopard har udløst fælden.

To leoparder med en fotofælde

Men ikke nok med, at de danske fotofælder fangede den almindelige javaleopard. Forskerne i København Zoo fik næsten kaffen galt i halsen, da et billede af den endnu sjældnere sorte javaleopard også dukkede op på skærmen.

»At vi kan få billeder af begge typer leoparder på så kort tid, betyder måske, at den er endnu mere hyppig, end vi troede,« siger Bengt Holst.

Javaleoparden har siden 2008 været klassificeret som kritisk truet, og den resterende bestanddel lever på et lille område af den indonesiske ø Java i nationalparker, hvor de kan leve forholdsvis uforstyrret af mennesker.

Flere fotofælder skal fortælle mere om leopardens udbredelse

København Zoo planlægger allerede nu at forøge antallet af fotofælder fra 10 til 50 i et håb om, at det kan hjælpe til at fortælle mere om den truede arts udbredelse.

»Nogle gange kategoriseres dyr som sjældne, fordi de ikke er undersøgt. Derfor er det rigtig vigtigt at funde ud af, hvor mange der er,« siger Bengt Holst i pressemeddelelsen.

Javaleoparden er primært truet af den stigende overbefolkning på Java. Med en befolkningstæthed på mere end 1.000 indbyggere per kvadratkilometer er Java blandt de mest befolkede øer i verden.

Siden 2005 har der været totalforbud mod at jage den sjældne javaleopard. Man frygter, at den vil lide samme skæbne som javatigeren, der uddøde i slutningen af forrige århundrede.

Her 'fangede' de den truede leopard

Leoparderne blev knipset i Alas Purwo; en ganske lille nationalpark på knap 450 kvadratkilometer i det østlige Java, hvor København Zoo som et led i undervisning af de lokale parkbetjente har opsat 10 kamerafælder.

View Alas Purwo National Park in a larger map

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.