For første gang viser videooptagelser, hvordan bananfluer foretager den lynhurtige undvigelsesmanøvre.
Bevægelsen minder om et jagerflys undvigelsesmanøvre, men går langt hurtigere. I løbet af næsten et enkelt vingeslag på under en hundrededel sekund, svinger bananfluen ud til siden i en 90 graders vinkel.
Først ruller fluen over mod den side, den skal svinge til og løfter næsen. Derpå krænger den og vender brat, og så ruller den tilbage til vandret position.
Bananfluer undviger hurtigere end jagerfly
Manøvren er fem gange hurtigere end de sving, bananfluer normalt foretager, når de ikke er truede.
Bananfluen er også meget mere ferm end jagerflyet. Et fly skal bruge hængslede ror for at kunne dreje kroppen. Bananfluer drejer næsten ubemærket på de blafrende vinger for vende sig i luften.
»Men der er også nogle vigtige forskelle mellem fly og fluer,« skriver en af forskerne bag studiet, Florian T. Muijres, i en mail til forskning.no.
»Fluer flyver meget langsommere end fly, så løftet fra vingerne kommer næsten bare ved deres flaksen. Det minder faktisk mere om måden, helikoptere laver løft på,« fortsætter han.
Forskere viste gyser for bananfluer
Amerikanske og nederlandske forskere har sendt fluer ind i en lille cylinder for at kunne studere den i detaljer. Cylinderens vægge er dækket af lysdioder, omtrent som en buende miniature-tv-skærm.
På tv-skærmen viste forskerne den ultimative skrækfilm for en lille bananflue: En skygge, der voksede på skærmen. En fjende!
For ikke at forstyrre skrækfilmsoplevelsen blev den lille filmopsætning belyst med usynlige, men kraftige infrarøde lamper. Tre kameraer optog i det infrarøde lys.
Fart frem for præcision
De tre kameravinkler gav forskerne mulighed for at analysere bananfluernes bevægelser i tre dimensioner. Ud fra optagelserne lavede de en tredimensionel model. Forskerne afprøvede også manøvrerne med små flaksende fluerobotter. På den måde kunne de analysere, hvordan kræfterne fra vingerne virker på fluen.
Selvom fluen udfører en kort og lynhurtig manøvre, er selve kursændringen lidt mere så som så. Den var mest nøjagtig, når fluen vendte ud til siden og mindst nøjagtig, når den vendte hele vejen rundt.
Hastigheden er højere prioriteret end præcision i denne lynhurtige manøvre, skriver forskerne i afhandlingen, som er publiceret i tidsskriftet Science.
Fluer er mere avancerede end mariehøner og humlebier
Bananfluer og andre fluer er avancerede flyvere, siger May-Guri Sæthre til forskning.no. Hun forsker i insekter ved Bioforsk Plantehelse.
»Fluerne kategorien af tovingede insekter, mens de fleste andre insekter har fire vinger.«
»De tovingede er mere avancerede flyvere end de firvingede,« forklarer hun.
»Skarnbassen, mariehønen og humlebien er eksempler på insekter med fire vinger. De ser ikke specielt elegante ud, når de kommer dumpende gennem luften,« kommenterer May-Guri Sæthre.
Disse mere eller mindre klodsede flyvere bruger i højere grad flyvningen som en slags transportmetode.
Hvis de møder fjender, har de en tyk skal eller afskrækningsmønstre, som kan hjælpe dem. Fluerne har derimod udviklet hurtig flugt som en strategi for at overleve.
Med svingkøller og aerodynamisk kropsudformning glider fluen gennem luften
»Hos fluer er det bagerste vingepar omdannet til det, som kaldes svingkøller. Fluerne bruger svingkøllerne til at holde balancen med.«
»Derfor er de så præcise flyvere. Mange har nok observeret, at blomsterfluer endda kan stå stille i luften. Jeg er lidt overrasket over, at forskerne bag dette studie ikke nævner svingkøllerne,« siger May-Guri Sæthre.
Fluerne har også flere fortrin som hurtig præcsionsflyver. Kroppen er aerodynamisk udformet, og vægten er ganske lav i forhold til størrelsen på vingerne. Fluerne glider let gennem luften.
En imponerende og hurtig hjerne
Desuden har de meget store øjne i forhold til kroppen. Dermed kan de hurtigt se og tilpasse kursen til omgivelserne.
»Alle, der har prøvet at slå en flue, ved, hvor observerende den er, og hvor hurtigt den reagerer. Det er imponerende, at en bananflues hjerne, der er knapt så stor som et sandkorn, kan behandle information og udføre manøvre så hurtigt og præcist,« siger May-Guri Sæthre.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle