Sådan undgår ugler at dreje hovedet af led
Ugler kan dreje hovedet næsten hele vejen rundt, men hvordan kan de egentlig gøre det, uden at skade sig selv? Amerikanske forskere har fundet svaret.

Ugler behøver ingen øjne i nakken. De behøver ikke engang dreje øjnene, for faktisk kan de dreje hele hovedet 270 grader til hver side. På videoen ser det nemt ud, men hvordan undgår uglen at knække nakken eller stoppe blodtilstrømningen til hjernen?

Det spørgsmål satte en fysiker og en illustrator fra John Hopkins University School of Medicine sig for nyligt sammen for at besvare.

»Hvis et menneske drejede nakken på samme måde, som ugler gør dagligt, så ville blodårerne gå i stykker, foruden at vi også ville brække nakken,« forklarer undersøgelsens forfatter Dr. Philippe Gallioud til LiveScience.

For at blive klogere, sprøjtede forskerne farve gennem blodårerne på en død ugle, og sendte den igennem en CT-skanner. Herefter drejede de hovedet frem og tilbage, for at se hvordan den flydende farve reagerede.

Ugler har luft i nakken

Skanningen viste, at der i uglens nakke er et stort hulrum med plads til blodårerne, og når uglens hoved drejede rundt, virkede hulrummet omkring årerne som beskyttende luftpuder. Hos mennesker er hulrummet i nakken kun lige akkurat på størrelse med blodårerne, men hos uglen er dette rum ti gange så stort.

Lagret ugleblod holder hjernen i gang

Det forklarer, hvorfor blodårerne ikke går i stykker, når uglen drejer kuglen. Men hvordan kan den stadig få blodtilførsel til hjernen?

Forskerne opdagede i den forbindelse, at de store årer tættest på hjernen var udformet meget bredere end hos andre dyr. Det gør dem i stand til, at have et ’lager’, som hjernen kan bruge, mens hovedet agerer snurretop. Forskningen er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker