Rusland begynder nyt måneprogram
Rusland vil igen til Månen. Dette blev for nylig offentliggjort på en konference i Texas.

Dette er en animation af Luna glob orbiter og landeren. (Kilde: IKI)

Dette er en animation af Luna glob orbiter og landeren. (Kilde: IKI)

Rusland offentliggjorde for nylig et robotbaseret måneprogram, der skal undersøge Månen ved at sende satellitter i kredsløb om Månen og sende robotter ned på Månens overflade.

Rusland har ikke sendt noget til Månen siden august 1976, da missionen Luna 24 succesfuldt landede på Månen og kom tilbage til Jorden med prøver af sten fra Månens overflade.

Før denne sidste mission havde Rusland haft en række successer i deres måneprogram. De var de første til at sende noget ned på Månens overflade, de første til at tage billeder af den fjerne side af Månen, de første til at sende noget i kredsløb om Månen samt meget mere.

Læs også: Apollo-astronauterne efterlod deres bæ på Månen

Vil sende mennesker til Månen

Rusland har på sigt også planer om at sende mennesker til Månen og bygge en månebase.

Dette nye program er bygget op af fem trin, det første er en lille lander kaldet Luna Glob Lander, der skal lande på Månens overflade i 2015.

Den sidste af de fem missioner er endnu ikke fuldstændig planlagt, men vil blive sendt af sted i 2020.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk