Økologi er godt for miljøet og måske din samvittighed. Men løg og gulerødder med det lille røde ø-mærke på gavner formentlig ikke din sundhed mere end grønsager dyrket på konventionel vis. Sådan lyder konklusionen i en i en ny dansk undersøgelse, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. Projektet har været et samarbejde mellem forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet. »Resultatet er overraskende. Man har længe regnet med at økologiske grønsager indeholdt flere sundhedsfremmende stoffer.«
»Men vores undersøgelse konkluderer, at der ikke er nogen forskel på indholdet i økologiske og konventionelle grønsager, siger seniorforsker Pia Knuthsen fra Fødevareinstituttet DTU.
Grundig undersøgelse
Forskerne har dyrket kartofler, løg og gulerødder og har herefter analyseret og sammenlignet deres indhold af mineraler og antioxidanter. Antioxidanter er såkaldt bioaktive stoffer, der formodes at kunne mindske risikoen for blandt andet kræft- og hjertekarsygdomme.
Selvom undersøgelsen kun har fokuseret på nogle enkelte stoffer, så mener Pia Knuthsen at resultaterne er taler et tydeligt sprog.
»Vi har ikke undersøgt alle de tusindvis af stoffer som findes i grønsager. Så teoretisk kan det ikke udelukkes, men det virker ikke sandsynligt længere, at man kan finde sundhedsmæssig fordel ved at spise økologiske grønsager fremfor konventionelt dyrkede,« siger hun.
LÆS OGSÅ
Øko-debatten skal tilbage på sporet
Pia Knuthsen mener, at den nye danske undersøgelse er den hidtil mest pålidelige af sin art.
»Vores forsøg har været meget kontrolleret og resultaterne er baseret på det hidtil største samlede forskningsforsøg på området. Det har været en stor mangel ved tidligere undersøgelser, at geografi, klima og jordbundsforhold ikke har været inddraget,« siger Pia Knuthsen.
Undersøgelsen har løbet over to år, hvor de økologiske og de konventionelle grønsager er blandt andet er dyrket side om side, for at være sikker på de fik samme mulighed for at optage næringsstoffer fra jorden.
Økologi er stadig godt
Selvom der ikke er tegn på, at fraværet af sprøjtemidler giver sundere kartofler, så er der masser af gode grunde til at vælge til de økologiske varer fra supermarkedet, understreger Pia Knuthsen.
»Økologisk produktion er ofte bedre for det omgivende miljø og økologisk kød giver bedre dyrevelfærd. Så det kan stadig være en god idé at købe økologisk,« siger hun.