Økologiske grøntsager er ikke sundere
Grønsager dyrket uden brug af sprøjtemidler indeholder ikke flere sundhedsfremmende stoffer end dem, som er dyrket på normal vis. Det viser en stor dansk undersøgelse.

Du bliver ikke sundere af at spise økologiske frem for almindelige gulerødder, viser en dansk undersøgelse. (Foto:Colourbox)

Du bliver ikke sundere af at spise økologiske frem for almindelige gulerødder, viser en dansk undersøgelse. (Foto:Colourbox)

Økologi er godt for miljøet og måske din samvittighed. Men løg og gulerødder med det lille røde ø-mærke på gavner formentlig ikke din sundhed mere end grønsager dyrket på konventionel vis. Sådan lyder konklusionen i en i en ny dansk undersøgelse, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. Projektet har været et samarbejde mellem forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet. »Resultatet er overraskende. Man har længe regnet med at økologiske grønsager indeholdt flere sundhedsfremmende stoffer.«

»Men vores undersøgelse konkluderer, at der ikke er nogen forskel på indholdet i økologiske og konventionelle grønsager, siger seniorforsker Pia Knuthsen fra Fødevareinstituttet DTU.

Grundig undersøgelse

Forskerne har dyrket kartofler, løg og gulerødder og har herefter analyseret og sammenlignet deres indhold af mineraler og antioxidanter. Antioxidanter er såkaldt bioaktive stoffer, der formodes at kunne mindske risikoen for blandt andet kræft- og hjertekarsygdomme.

Selvom undersøgelsen kun har fokuseret på nogle enkelte stoffer, så mener Pia Knuthsen at resultaterne er taler et tydeligt sprog.

»Vi har ikke undersøgt alle de tusindvis af stoffer som findes i grønsager. Så teoretisk kan det ikke udelukkes, men det virker ikke sandsynligt længere, at man kan finde sundhedsmæssig fordel ved at spise økologiske grønsager fremfor konventionelt dyrkede,« siger hun.

Fakta

LÆS OGSÅ

Øko-debatten skal tilbage på sporet

Pia Knuthsen mener, at den nye danske undersøgelse er den hidtil mest pålidelige af sin art.

»Vores forsøg har været meget kontrolleret og resultaterne er baseret på det hidtil største samlede forskningsforsøg på området. Det har været en stor mangel ved tidligere undersøgelser, at geografi, klima og jordbundsforhold ikke har været inddraget,« siger Pia Knuthsen.

Undersøgelsen har løbet over to år, hvor de økologiske og de konventionelle grønsager er blandt andet er dyrket side om side, for at være sikker på de fik samme mulighed for at optage næringsstoffer fra jorden.

Økologi er stadig godt

Selvom der ikke er tegn på, at fraværet af sprøjtemidler giver sundere kartofler, så er der masser af gode grunde til at vælge til de økologiske varer fra supermarkedet, understreger Pia Knuthsen.

»Økologisk produktion er ofte bedre for det omgivende miljø og økologisk kød giver bedre dyrevelfærd. Så det kan stadig være en god idé at købe økologisk,« siger hun.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.