Mere vand på Månen end hidtil antaget
Ifølge ny rapport findes der meget mere vand på Månen, end man tidligere har troet. Vandet gemmer sig dog dybt under Månens overflade.

»Der er måske vand overalt i månens indre,« konkluderer forskere i ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

»Der er måske vand overalt i månens indre,« konkluderer forskere i ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

De nyeste månemissioner har vist is i mørke kratere på månens overflade og under det grå støv. Men nu viser et nyt studie, at der højst sandsynligt er meget mere vand på Månen end det.

»Der er måske vand overalt i Månens indre,« konkluderer forskere i tidsskriftet The Proceedings og the National Academy of Science.

»I over 40 år troede vi, at Månen var tør,« siger Francis McCubbin fra the Carnegie Institution of Washnington, der er leder af undersøgelsen, til Telegraph.

»Vi fandt ud af, at det minimale vandindhold varierede fra 64 milliardtedele til 5 milliontedele - mindst to størrelsesordner større end tidligere resultater.«

Ikke direkte tilgængeligt

Forskerne har undersøgt sten fra månen, indsamlet under Apollo-missionerne for over 40 år siden. De sten, der er mest almindelige i Månens indre, viser kemiske beviser på hydrogen- og oxygenforbindelser, der tyder på vand. Vandet er dog ikke direkte tilgængeligt, da det ifølge rapporten findes i Månens klippefyldte indre.

»Koncentrationerne er meget lave, og som følge heraf har de indtil for nyligt været nærmest umulige at påvise,« siger Bradley Jolliff fra Washington University i St. Louis, der har deltaget i undersøgelsen.

»Vi kan nu endelig begynde at overveje konsekvenserne og oprindelsen af vand i Månens indre.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker