Marsrobot klar til afgang
Efter planen bliver NASA's næste marsrobot sendt af sted mod den røde planet lørdag 26. november. Den skal undersøge, om der kan have været liv på Mars.

Computertegning af Curiosity på Mars. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Computertegning af Curiosity på Mars. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

På Cape Canaveral Air Force Station i Florida er der fuld gang i de sidste forberedelser til opsendelsen af NASA's næste marsrobot, Curiosity.

Efter planen skal Curiosity sendes af sted mod Mars på lørdag, 26. november. Opsendelsen kan finde sted fra kl. 16:02 dansk tid og frem til kl. 17:45 dansk tid. Denne 1 time og 43 minutter lange periode er det såkaldte opsendelsesvindue, hvor rumkapslen med Curiosity kan komme i den rette bane mod Mars.

Hvis Curiosity kommer af sted som forventet, vil den ankomme til Mars i august 2012.

Curiosity skal undersøge liv på Mars

Curiosity er omkring dobbelt så stor og mere end fem gange så tung som de to identiske marsrobotter, Spirit og Opportunity. Curiosity skal køre rundt på marsoverfladen og undersøge mulighederne for, at Mars på et tidspunkt har været egnet for liv.

Det er planen, at robotten skal køre rundt i mindst et marsår svarende til knapt to jordår.

I modsætning til Curiosity's forgængere - robotterne Sojourner, Spirit og Opportunity - så vil Curiosity ikke producere strøm ved hjælp af solpaneler.

Robotten er derimod blevet udstyret med en generator, der laver strøm ved hjælp af varme fra radioaktivt plutonium. Det vil gøre det muligt for Curiosity at holde sig i gang også selvom der i perioder kun er meget svagt sollys - f.eks. om vinteren eller under kraftige støvstorme.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker