Katalysatorer er nøglen til brintsamfundet
Et samfund drevet af ren brint produceret af vedvarende energi er absolut realiserbart. Men for at gøre det teknisk muligt, kræver det bedre katalysatorer. DTU-forskere arbejder intenst på den opgave.

Når du bunder et glas vand fra hanen, tænker du næppe over, at du med stor sandsynlighed rummer fremtidens energiløsning. En kemisk reaktion kan nemlig spalte vand eller H2O ud i sine bestanddele:

  • O - oxygen eller ilt, som du haler ned i lungerne
  • H2 - hydrogen eller brint, som kan bruges som et kemisk brændstof

H2 kan gemmes, så du kan bruge det til at producere elektricitet i såkaldte brændselsceller, lige når du har brug for det. Desuden er det eneste restprodukt efter afbrænding af brint ren H2O.

Fremtidens energiløsning er over os

Problemet er ikke at spalte vandet; det har man kunnet i mange år. Problemet er, at det kræver en hel del energi at spalte det. Som det ser ud nu, er brintløsningen derfor ikke rentabel.

Men noget skal gøres, som det fremgår af DR-dokumentaren 'Kampen Om Solen' herover. Klodens olieressourcer sviner ad pommern til og de er ved at slippe op. Hvis energien skal komme fra atomkraftværker, skal der bygges 10.000 nye på verdensplan - Hvor skal de ligge og hvad skal vi gøre med affaldet?

Alt tyder på, at den mest holdbare, sikre ressource er den lysende stjerne, vi kredser om. Solen skinner på blot én time nok til at dække hele klodens energibehov i et år.

Solen og andre vedvarende energikilder kan bruges til at danne brint, men der mangler en vigtig brik: Katalysatorer.

Katalysatorer rummer koden

En vigtig faktor i omdannelsen fra vand til brint er katalysatorer. En katalysator hjælper den kemiske proces i gang og sørger for at den forløber hurtigt og med et nogenlunde lavt energiforbrug.

I dokumentaren, som blev bragt på DR2 i går, kan du se nogle af de løsninger, som DTU-forskerne på forskningscentret CASE (Catalysis for Sustainable Energy) arbejder på. 

Du kan læse meget mere om forskernes arbejde i artiklen 'Katalysatorer skal optimere grøn energi'.

De står dog over for store udfordringer, for kravene til katalysatorer er tårnhøje. De skal være både billige, holdbare og ikke mindst effektive, så energiforbruget holdes nede under den kemiske omdannelse til brændstof.

Forskningen i CASE er opdelt i tre projekter med det mål, at udvikle katalysatorer til tre forskellige kemiske processer.

  • Et projekt fokuserer på, hvordan man kan bruge solenergi til at spalte vand til brint og ilt.
  • Et andet projekt handler om at udnytte Solens energi indirekte ved at bruge strømmen fra solceller og vindmøller til at omdanne enten CO2 eller N2 til brændstoffer.
  • Det sidste af CASEs projekter arbejder med at omdanne uspiselig biomasse som mark- og skovaffald til forskellige brændstoffer.

Fælles for alle projekterne er, at de kræver katalysatorer, der kan hjælpe de kemiske reaktioner i gang.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk