Hør delfiner tale med næsen
Delfiner fløjter ikke, som forskere ellers har troet i mange år. De lyde, du har hørt dem lave på tv, er et resultat af dressur, for det er slet ikke naturligt for dem at bevæge munden, har danske forskere fundet ud af.

Delfiner snakker gennem næsen - ikke munden, har danske forskere fundet ud af. (foto: Chris Johnson - Earthocean)

Delfiner snakker gennem næsen - ikke munden, har danske forskere fundet ud af. (foto: Chris Johnson - Earthocean)

Delfiner snakker med næsen. Det er slet ikke naturligt for delfiner at bevæge munden, selvom de kan dresseres til det. I stedet snakker de med næsen og laver lyde på samme måde som mennesker.

Det har et dansk forskerhold fundet ud af gennem et usædvanligt samarbejde med forskere fra den amerikanske flåde, skriver Weekendavisen.

34 år gammel lydoptagelse

Professor Peter Teglbjerg Madsen fra det Marine Bioakustiske Laboratorium ved Aarhus Universitet siger til avisen, at der i snart 50 år har været bred enighed om, at delfiner fløjter.

»Men vores projekt viser, at den fløjtende lyd kommer fra delfinernes bindevævslæber i næsen. Lyden bliver således til på samme måde, som når vi mennesker bruger vores stemmebånd,« fortæller professoren.

De danske og amerikanske forskere er nået frem til de nye resultater ved at analysere 34 år gamle lydoptagelser indgående med moderne computerteknologi.


Optagelserne stammer fra et spektakulært forsøg med en 12 år gammel delfin af arten øresvin, der 'snakker' i henholdsvis luft (oxygen) og helium.

»Vi kan konkludere, at delfiner ikke fløjter, men frembringer lydene med deres bindevævslæber i næsen, som er deres svar på stemmebånd,« forklarer Peter Teglbjerg Madsen.

Unaturlige lyde

De bevægelser med munden, som vi kan se i et delfinshow eller i et gammelt afsnit af tv-serien ’Flipper’, er i bund og grund noget, vi mennesker har dresseret dyrene til.

Det bruger ikke lydene i deres naturlige element, for de kommer ikke fra delfinernes mund, men fra blæsehullet oven på hovedet, der fungerer som dens næse.

Undersøgelsen af delfinernes kommunikationsteknik er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk