Honningbi med pollen i øjet vinder årets flotteste mikroskopbillede
Hvert år hylder fotokonkurrencen Small World den del af verden, vi normalt ikke kan se med det blotte øje. Årets vinderbillede forestiller en honningbis øje, der er dækket af pollen fra en mælkebøtte.

En havmultes embryoner under udvikling, øjenæblet på en honningbi og fangearmene fra en kødædende plante.

Det er normalt ikke motiver, vi har tilgængelige på tæt hold. Det stiller Nikon, der netop har afholdt fotokonkurrencen Small World for 41. gang, endnu engang skarpt på. 

I galleriet ovenfor kan du se dommernes rangering over de 20 mest spektakulære og unikke motiver fra naturvidenskabens hemmelige verden, og her kan du se sidste års flotteste fotomikrografier: Tag et smugkig på verdens mikroskopiske vidundere.

En honningbi minder os om Jordens skrøbelighed

Årets vinderfoto er taget af den australske fotograf, skolelærer og tidligere biavler Ralph Grimm, som brugte over fire timer på at få det helt perfekte billede af en honningbis øjenæble.

Bien måtte stå model til fotografiet under et mikroskop. 

»På en måde føler jeg, at det giver os et glimt af verden set gennem øjet på en bi. Det er et billede af stor skulpturel skønhed, men også en advarsel om, at vi skal holde forbindelsen til vores planet, lytte til de små skabninger og bierne og finde en måde at beskytte Jorden, som vi alle kalder for vores hjem,« siger Ralph Grimm til Livescience.com.

Vinderbillederne vil blive samlet i en kalender og skal desuden udstilles på diverse museer i USA.

I alt har 2.000 billeder konkurreret om en af de ærefulde rangeringer i Small World 2015.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.