Honningbi med pollen i øjet vinder årets flotteste mikroskopbillede
Hvert år hylder fotokonkurrencen Small World den del af verden, vi normalt ikke kan se med det blotte øje. Årets vinderbillede forestiller en honningbis øje, der er dækket af pollen fra en mælkebøtte.

En havmultes embryoner under udvikling, øjenæblet på en honningbi og fangearmene fra en kødædende plante.

Det er normalt ikke motiver, vi har tilgængelige på tæt hold. Det stiller Nikon, der netop har afholdt fotokonkurrencen Small World for 41. gang, endnu engang skarpt på. 

I galleriet ovenfor kan du se dommernes rangering over de 20 mest spektakulære og unikke motiver fra naturvidenskabens hemmelige verden, og her kan du se sidste års flotteste fotomikrografier: Tag et smugkig på verdens mikroskopiske vidundere.

En honningbi minder os om Jordens skrøbelighed

Årets vinderfoto er taget af den australske fotograf, skolelærer og tidligere biavler Ralph Grimm, som brugte over fire timer på at få det helt perfekte billede af en honningbis øjenæble.

Bien måtte stå model til fotografiet under et mikroskop. 

»På en måde føler jeg, at det giver os et glimt af verden set gennem øjet på en bi. Det er et billede af stor skulpturel skønhed, men også en advarsel om, at vi skal holde forbindelsen til vores planet, lytte til de små skabninger og bierne og finde en måde at beskytte Jorden, som vi alle kalder for vores hjem,« siger Ralph Grimm til Livescience.com.

Vinderbillederne vil blive samlet i en kalender og skal desuden udstilles på diverse museer i USA.

I alt har 2.000 billeder konkurreret om en af de ærefulde rangeringer i Small World 2015.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk