Fascinerende naturbilleder: Slange bliver væk i sandet, og abe undrer sig
Der var både eftertænksomme aber, en snu slange og vilde koraller med i Royal Societys fotokonkurrence, som netop er blevet afholdt. Men det var en flok haletudser, der svømmede med sejren. Du kan se de smukke billeder i galleriet herunder.

Fugleperspektiv, frøperspektiv eller haletudseperspektiv.

Billederne i det videnskabelige tidsskrift Royal Society’s fotokonkurrence viser vores verden fra alle mulige vinkler. Men dommerne var særligt begejstrede for billedet af den belgiske biolog Bert Willaert.

Han har formået at komme under overfladen på en lille, krystalklar kanal i Belgien, hvor en gruppe haletudser holdt til. På den måde har han fanget, hvordan verden ses fra en haletudses perspektiv. Det har han gjort med en særlig grund:

»For at bevare artsrigdommen på Jorden, tror jeg, at det er særligt vigtigt at gøre opmærksom på det smukke i disse ordinære øjebikke i vores omgivelser. Det inkluderer vores egne baghaver. Jeg tror, at mennesker kun vil bevare ting, hvis de ved, at de eksisterer - og hvor tit vil folk lige stikke hovedet ned i deres egen sø i haven?« siger Bert Willaert til Livescience.com.

Billedet af haletudserne blev ifølge en af dommerne valgt som den overordnede vinder, fordi det giver et unikt indblik i, hvordan livet er som haletudse. Du kan se alle vinderbillederne i galleriet øverst i artiklen.

»Vi misser halvdelen af økosystemet«

Det videnskabelige tidsskrift har ifølge Livescience.com altid gjort stor brug af billeder og illustrationer, fordi de af den simple grund kan fortælle meget mere end ord. 

»Billedet af haletudserne er virkelig slående, fordi de repræsenterer den anden halvdel af økosystemet - den halvdel, som vi som regel misser, når vi kigger ned i gruppe haletudser. Det er den del, som i er haletudsens perspektiv,« siger Alex Badyaev, der er naturfotograf og en af dommerne i konkurrencen, til Livescience.com

Royal Society har modtaget over 1.000 billeder til deres fotokonkurrence, og vinderbillederne bliver udstillet 26. november hos Royal Society.

Du kan læse mere dybdegående om de  enkelte billeder på Royal Society's flickr-konto.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.