Exoplaneter fundet i stjernehob
For første gang har astronomer fundet exoplaneter i kredsløb om sollignende stjerner, der er medlemmer af en stjernehob.

Sådan kan en exoplanet i den åbne stjernehob, Præsepe, se ud ifølge en kunstner. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Sådan kan en exoplanet i den åbne stjernehob, Præsepe, se ud ifølge en kunstner. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Astronomer opdager løbende planeter, der kredser om andre stjerner end Solen - såkaldte exoplaneter.

Nu har astronomer for første gang nogensinde fundet exoplaneter i kredsløb om sollignende stjerner i en samling af stjerner - en åben stjernehob.

Helt konkret drejer det sig om den åbne stjernehob med katalognavnet Messier 44, der også kaldes Præsepe. Den ligger i stjernebilledet Cancer (Krebsen), der bedst kan ses på forårets stjernehimmel.

Her har astronomer fundet to exoplaneter, der kredser om hver deres sollignende stjerner. De to exoplaneter har fået katalognavnene Pr0201b og Pr0211b.

Minder om Jupiter

De to exoplaneter er store gasplaneter, der minder om planeten Jupiter i vores Solsystem. De kredser begge meget tæt på deres stjerner og er dermed meget varme.

Der er således ikke tale om exoplaneter, der har betingelser, som er egnede til liv. Men til gengæld er de vigtige brikker til det puslespil, der skal vise os de processer, der styrer dannelsen og udviklingen af nye planeter.

Opdagelsen løser gammelt mysterium

De fleste stjerner dannes i større eller mindre samlinger af stjerner, og det har derfor været lidt af et mysterium, hvorfor der tilsyneladende ikke er planeter i kredsløb om sollignende stjerner i åbne stjernehobe.

Men med opdagelsen af Pr0201b og Pr0211b ved astronomerne nu, at disse planeter findes – og at de muligvis kun er toppen af isbjerget.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk