Edderkoppe-hanner giver gaver for at få sex
Hun-edderkopper kan tilsyneladende godt lide at blive kurtiseret med gaver fra hanner. Ny dansk forskning viser, at hunnerne gemmer på mere sæd fra hanner, som giver dem en gave inden parringen.

Arten Almindelige rovedderkop er kendt for at give gaver i form af byttedyr i forbindelse med parring. Billedet viser en han (til venstre) og en hun, som begge holder fat i en gave, der er godt gennemgnasket og derfor ser sort ud.(Foto: Allan Lau)

Arten Almindelige rovedderkop er kendt for at give gaver i form af byttedyr i forbindelse med parring. Billedet viser en han (til venstre) og en hun, som begge holder fat i en gave, der er godt gennemgnasket og derfor ser sort ud.(Foto: Allan Lau)

Det er ikke kun i menneskenes verden, at det kan betale sig for det mandlige køn at smigre den udkårne med gaver.

Blandt almindelige rovedderkopper er det helt normalt, at hannerne inden parringen gør tilnærmelser til hunnen ved at give hende en gave – et byttedyr, som er fint pakket ind i hannens silkespind.

Og nu viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at kurtiseringen med gaver betaler sig for hannen.

»Vores undersøgelser har vist, at hunnerne gemmer på næsten dobbelt så meget sæd fra de hanner, som har givet dem en gave sammenlignet med dem, som ikke har givet dem en gave,« fortæller professor Trine Bilde, som er leder af enheden ’Genetik, økologi og evolution’ ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Den nye undersøgelse er publiceret i dag i det anerkendte videnskabelige tidskrift Proceedings of the Royal Society B.

En bryllupsgave til edderkoppehunnen

Den almindelige rovedderkop – eller Pisaura mirabilis – findes i mange haver og på marker herhjemme, og modsat mange andre edderkopper fanger den ikke sit bytte i spind – den går, som navnet antyder, på jagt.

Rovedderkoppen har dog som alle edderkopper en spindetråd, og når hannerne vil parre sig, bruger de ofte den fine silketråd til at pakke mad - et insekt – ind til hunnen.

»Rent faktisk bruger man i den engelske litteratur en betegnelse, som kan oversættes med ordet ’bryllupsgave.’ Man bruger betegnelsen, fordi hannen kun giver gaver i forbindelse med parring,« siger Trine Bilde.

Hannen parrer sig gennem 'boksehandsker'

Mens hunnen spiser indholdet af gaven, kan hannen få lejlighed til at kravle ned under maven på hende og overføre sit sæd til hendes sædgemmer.

Under parringen holder hannen ifølge Trine Bilde et af sine ben på gaven, så han hele tiden har styr på, hvad hunnen laver – og om hun vil forsøge at slippe væk med gaven.

Hannen overfører sit sæd via to små organer, som ligner boksehandsker, og sidder på hans hoved.

»Hunnerne kan opbevare sæden i meget lang tid og først aktivere og bruge det, når de vil. Deres æg bliver først befrugtede, når de selv vil lægge dem,« siger Trine Bilde.

Forskerne dissekerede edderkoppers sædgemmer

En hunedderkop vil som oftest have parret sig med flere hanner. Men forskerne bag den nye undersøgelse ville teste en hypotese om, at hun var i stand til at sørge for, at der blev gemt mest af den sæd, som kom fra gavegivende hanner.

For at undersøge om der var hold i teorien præsenterede forskerne forskellige hun-edderkopper for en gruppe hanner, som medbragte en gave samt en gruppe hanner, som ikke medbragte en gave.

Efter parringen blev hunnerne dissekeret af forskerne, som nøje undersøgte, hvor meget sæd hun havde gemt fra de enkelte hanner.

»Vi havde sørget for at holde parringstiden lige lang, så der blev ikke overført mere sæd i den ene gruppe end i den anden. Vores forsøg var simpelthen fokuseret på at finde ud af, hvorvidt hunnen gemmer på mere sæd fra de hanner, som giver hende en gave. Og det viste vores resultater, at hun gør,« siger Trine Bilde.

Forskning viser, at edderkoppehanner af arten almindelig rovedderkop kan finde på at spille døde for på den måde at 'snyde sig til' at parre sig med hunnen. Billedet viser en hun (lys brun) der går med gaven i munddelene (ses ikke på billedet). Hannen holder fast i gaven og bliver trukket afsted under hunnen, imens han spiller død. (Foto: Allan Lau)

Eksperimenterne blev udført af ph.d.-studerende Maria Albo, som Trine Bilde er vejleder for.

Hanner med gaver er bedre fædre

Men hvorfor vil hun-edderkopperne egentlig hellere gemme på sæd fra hanner, som har givet dem en gave?

Teorien er ifølge Trine Bilde, at hunnen ser det som et kvalitetstegn for hannen – og dermed faderen til hendes afkom – at han er i stand til at levere en god gave.

»Hvis hannen er i stand til at fange et bytte, pakke det ind og servere det for hunnen, så viser det jo, at han er god til at gå på jagt. Hvis de egenskaber kan nedarves, vil hunnen gerne videreføre dem til sit afkom.«

»Hvis hun gemmer på mere sæd fra hannen med en gave, så vil hans egenskaber blive nedarvet til flere af hendes afkom. Så det er simpelthen en form for magevalg,« siger Trine Bilde.

Edderkoppehanner giver hunner fupgaver

Trine Bildes har forsket i den almindelige rovedderkop i en række år, og hendes forskergruppe har afdækket flere finurlige sider af edderkoppens liv og parringsritualer.

De har blandt andet påvist, at mange hanner faktisk forsøger at snyde deres udkårne ved at give hende en fupgave, som ikke indeholder et byttedyr. I stedet gemmer de snedige edderkoppehanner små plantedele, udsugede skeletter fra byttedyr eller slet og ret ingenting bag silkeindpakningen.

»Vi har lavet studie, som viser, at op mod 30 procent af hannerne kan finde ud af at pakke tomme skaller ind eller måske bruge et stykke plante, som slet ikke er mad.«

»Men vi ved, at de hunner, som får præsenteret en uægte gave godt kan finde på at afbryde parringen, når de opdager, at det ikke er ægte mad. Derfor får hannerne som regel en kortere parring, hvis de har medbragt en uægte gave. Men det varer stadig længere end, hvis de ikke medbragte en gave, for der gå lidt tid, før hunnerne får pakket gaven ud og opdaget, at den er tom,« siger Trine Bilde.

Edderkop spiller død for at få sex

Et andet finurligt trick, som hannerne bruger, når de vil parre sig, er at spille døde. Ifølge Trine Bilde tyder forskningen faktisk på, at hanner, som spiller døde, typisk får flere parringer end en hanner, som ikke spiller døde.

»Hvis en hun for eksempel prøver at slippe for at parre sig og stikke af med en gave fra hannen, kan hannen finde på at spille død. Så kan han hænge fast i gaven, mens hun slæber afsted med den. Når hun så stopper op og tror, at hun er sluppet af med ham, så prøver han at parre sig med hende igen,« siger Trine Bilde.

Men hvorfor er hunnen så modvillig mod at parre sig?

»Hunnen vil gerne parre sig. Men hvis hun allerede har parret sig med en anden han, så er det ikke sikkert, at hun er villig til at parre med én mere. Men hun vil måske gerne have maden i gaven, så der er forskellige afvejninger, hun må lave. Hanner vil derimod altid prøve at opnå så mange parringer som muligt, for de har millioner af sædceller, mens hunnen kun har relativt få æg. Så det er vigtigere for hende, at hun vælger at bruge den rigtige sæd,« siger Trine Bilde.

Ifølge Trine Bilde er det ikke normalt, at edderkoppearter kurtiserer hinanden med gaver – udover arten almindelig rovedderkop foregår gavegivningen så vidt forskerne ved kun blandt to-tre andre edderkoppearter.

Videoen viser, hvordan edderkoppearten 'almindelig rovedderkop' giver gaver i forbindelse med parring. Man ser først en han, der pakker en flue ind og præsenterer gaven for hunnen, og snart efter sker der en sædoverførsel. Herefter spiller hannen død og bliver trukket afsted af hunnen. Til sidst ender hannen som foder for hunnen, som har dræbt ham. Det sker ifølge professor Trine Bilde i omkring to procent af parringerne. Video: Christina Tuni, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk