Døende kæmpestjerner føder nye planeter
Døende kæmpestjerner blæser en støvstorm ud i rummet. Af dette støv opstår nye stjerner og planeter.

Et syntetisk billede produceret med data fra støvskallen rundt om den røde kæmpestjerne W Hydrae, til venstre set med vandret polariseret lys og til højre set med lodret polariseret lys. Stjernen, den røde skive inden for skallen, er oprindelig ikke med i observationerne og er kun taget med for at illustrere. Solen, den gule prik, viser også størrelsen til sammenligning. (Figur: Barnaby Norris)

Et syntetisk billede produceret med data fra støvskallen rundt om den røde kæmpestjerne W Hydrae, til venstre set med vandret polariseret lys og til højre set med lodret polariseret lys. Stjernen, den røde skive inden for skallen, er oprindelig ikke med i observationerne og er kun taget med for at illustrere. Solen, den gule prik, viser også størrelsen til sammenligning. (Figur: Barnaby Norris)

Astronomer fra Australien og Storbritannien har studeret tre af denne slags døende stjerner fra det store teleskop ESO-observatoriet i Nordchile.

De præcise observationer forklarer bedre, hvordan stjernerne skiller sig af med store støvskyer, som senere kan danne nye solsystemer.

Forstørrelsen, der kræves for at kunne se dette, kunne adskille to billygter fra hinanden i Australien, set fra Storbritannien, hedder det i en pressemeddelelse fra University of Manchester.

Skæbnen, som har ramt disse stjerner, vil også blive vores sols skæbne. Om fem milliarder år vil den svulme op til en rød kæmpe, og sikkert sluge jordkloden.

Polaroid-teleskop

Astronomerne har sammenlignet lysbølger fra stjernen, som svinger i forskellige retninger. Dette kaldes også lysets polarisering, kendt fra polaroidsolbriller.

Disse solbriller fjerner lys med en bestemt polarisering, for eksempel reflekteret lys fra sne eller vand.

Polariseringen af lyset fra de røde kæmpestjerner fortalte, at det også er reflekteret. Men her kommer reflekserne fra milliarder og atter milliarder af bittesmå støvkorn i en skal rundt om selve stjernen.

Større støvkorn end ventet

Støvkornene er små korn af silikater, som sand på jorden, bare meget mindre. Alligevel er de større end forskerne havde regnet med.

Det, at støvkornene reflekterer eller spreder lyset i stedet for at suge det til sig, kan også forklare, at de ikke fordamper i varmen fra stjernen, selv om de er ganske tæt på.

Fordi støvkornene er så tæt på stjernen, bliver de blæst ud i verdensrummet med en fart på ti kilometer i sekundet, lige så hurtigt som en raket.

Dette støv kan senere blive til nye hvirvler og danne nye stjerner og planeter.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Nature.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk