Det isfrie Grønland - set gennem videnskab og fotografier
Grønlands dramatiske bjerge, frodige dale, sletter, dybe fjorde og meget mere bliver bragt til live i den nye bog, 'Det isfrie Grønland - fra molekyle til landskab'.

Grønlands storslåede landskab ser måske statisk ud ved første øjekast; en ø-nation domineret af verdens næststørste iskappe, der viger for de dramtiske bjerge, som er hjemsted for nogle af verdens ældste klippeblokke.

Men for Bo Elberling, professor i miljøgeokemi ved Center for Permafrost, Københavns Universitet, afslører den store øs isfri, yderste rand et landskab under konstant forandring.

Det er denne side af Grønland, som Elberling indfanger i sin nye bog 'Det isfrie Grønland - fra molekyle til landskab' - en farvestrålende fotobog, der kombinerer landskabsfotografi med miljøvidenskab for at vise en sjældent set side af denne del af Arktis.

»Grønland er sådan et utroligt sted med isbjørne i del nordlige del og fåredrift i den sydlige. Der findes de mest fantastiske kontraster og så meget foranderlighed,« fortæller Elberling.

»Jeg håber, at bogens billeder vil tiltrække læserne, men hvis jeg kan tilføje lidt viden - det vil sige forskningsresultater - og hvis man samtidigt kan lære lidt, så er jeg meget tilfreds,« udtaler Elberling.

Se billeder fra bogen i galleriet ovenfor.

Et landskab i bevægelse: Fjorde, øer og permafrost

Det er 25 år siden, Elberling besøgte Grønland for første gang. Siden da er han vendt tilbage næsten hvert eneste år for at dokumentere de mange naturlige processer og de hastige forandringer, der sker overalt i de isfrie randområder.

Det inkluderer fjorde, floder og øer spredt langs kysten og de enorme permafrostområder; jord og sediment, der har været frosset i mindst to år i træk.

»De arktiske økosystemer oplever hastige forandringer, der sandsynligvis forekommer hurtigere her end på noget andet sted på Jorden. Globalt set taler vi om klimaforandringer, der måske eller måske ikke nærmer sig 2 graders opvarmning. Men det har allerede fundet sted i den arktiske region. Så bogen er en afvejning mellem de globale og de lokale processer, der driver miljøforandringerne i Grønland,« forklarer Elberling.

Elberling fører læseren gennem disse processer, som starter med et kig på de sidste 100 års klimatiske forandringer i Grønland med vægt på de dramatiske, årstidsbestemte forandringer, dokumenteret af forskerne og de lokale inuit.

Fem års forskning fortalt gennem fotografier

Resten af bogen ser på de mange processer, der fortsat former landskabet og modererer klimaet, som det er blevet afsløret af de fem seneste års forskning, foretaget af Elberling og hans kollegaer fra Center for Permafrost.

Permafrost under optøning er af afgørende betydning for disse forandringer. Når permafrosten begynder at tø, udløses kræfter, der kan flytte veje og vælte træer og bygninger samt afdække steder af arkæologisk betydning, så de henfalder.

I mellemtiden koloniserer planter nye områder, vækstsæsonen bliver forlænget, og planternes rodnetværk bliver udvidet. Det kan ændre det globale kulstofskredsløb, hvis disse processer finder sted i hele den nordlige halvkugles arktiske region.

Bogen præstenterer de såkaldte feedback-mekanismer

Hele vejen igennem bogen bliver de såkaldte feedback-mekanismer præsenteret. (Effekten af de faktorer, der kan påvirke klimaet er på ingen måde entydig; én klimapåvirkende faktor kan udløse andre mekanismer, der virker enten reducerende eller forstærkende på de enkelte faktorer. Disse mekanismer kaldes henholdsvis negativ og positiv feedback, red.)

For eksempel vil et varmere klima udløse mere plantevækst, som vil tage mere kuldioxid fra atmosfæren og derved reducere den atmosfæriske CO2.

Men det bliver kontrasteret af optøningen af permafrosten. I takt med at jorden tør op, henfalder det organiske materiale og udleder CO2 ud i atmosfæren igen.

»Der er et stort spørgsmålstegn ved, om Arktis er eller vil blive et dræn for eller en kilde til kulstof i atmosfæren. Det er ikke helt enkelt. Der er mange feedback-mekanismer, og det er meget komplekst. Bogen ser på mange af disse samspil og forsøger at vise, hvor hurtigt disse forandringer finder sted,« slutter Elberling.

Bogen bliver udgivet i dag 24. maj 2016 på både dansk og engelsk.

Læs mere og download fotografier fra The Ice-Free Greenland hjemmeside.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk