Derfor dufter bacon så hammergodt
Nystegt, sprødt bacon smager ikke 'bare' himmelsk - det dufter også skønt. Men hvorfor er det lige, at stegt bacon dufter så godt? Det giver videnskaben dig et svar på her.

Det er morgen, og du kan høre, at der er noget, som syder og bobler ude i køkkenet. Sammen med lyden er der en særlig duft, som får din mund til at løbe i vand. Det er duften af bacon.

Men hvad er det egentlig, der gør bacons duft så himmelsk?

Hvis man går kemisk til værks for at finde kilden til bacons liflige duft, så viser det sig, at der er hele 150 organiske forbindelser, som bidrager til den sprøde duft. Det bliver forklaret i videoen herover fra Reactions - Everyday Chemistry.

Kulbrinte dufter af bacon

To tredjedele af de 150 forbindelser er kulbrinter og aldehyder. Kulbrinterne består af bittesmå kæder af kulstof og brint, som kan binde sig på tusindvis af måder.

Nogle af bindingerne udskiller dog en lækker duft, når bacon bliver stegt. Det samme gør sig gældende for aldehyder.

Ud over kulbrinte- og aldehydforbindelserne findes der også en organisk forbindelse, der hedder pyridin. Pyridin får en særlig kødagtig duft, når det kombineres med kulbrinte og aldehyder.

Og sammen har de den største betydning for den lækre duft af stegt bacon.

Maillard-reaktionen slipper aromaerne løs

Grunden, til at bacon generelt begynder at dufte, er, at mødet mellem den varme pande og det røgede flæsk starter en reaktion kaldet Maillard-reaktionen.

Denne reaktion gør for eksempel bøffer, brød og kager brune, men den slipper også bacons vidunderlige aromaer løs i dit køkken.

Så grib bacon og pande, og fyr op for Maillard-reaktionen i dit køkken!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.