Curiosity ser en solformørkelse fra Mars
Marsrobotten Curiosity har set en solformørkelse fra den røde planet.

Her ses tre billeder af solformørkelsen taget af Curiosity på Mars d. 17. august. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M University)

Her ses tre billeder af solformørkelsen taget af Curiosity på Mars d. 17. august. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M University)

D. 17. august i år gik Mars’ største måne Phobos ind foran Solen og skabte en 'ringformet' solformørkelse, ligesom den flotte solformørkelse i Australien tidligere i år, som du kan læse om i en tidligere artikel hos Videnskab.dk: 'Oplev total solformørkelse over Australien'

Solformørkelsen var ikke perfekt ringformet, da Phobos ikke er en perfekt rund måne, men minder mere om en kantet asteroide.

Det var en meget særlig solformørkelse, da det skete omkring middagstid på Mars. Da er Phobos tættest på robotten og ser derved større ud, end den ville på andre tidspunkter.

Phobos holder ikke evigt

Phobos er Mars' største måne, og den der ligger tættest på Mars. Det tager kun otte timer for Månen at kredse en omgang omkring Phobos.

Månen vil dog ikke blive i sin bane for evigt, da den langsomt bliver nedbremset, og vil nok bliver ødelagt af Mars' tyngdekraft inden for de næste 10-15 millioner år.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.