Curiosity ser en solformørkelse fra Mars
Marsrobotten Curiosity har set en solformørkelse fra den røde planet.

Her ses tre billeder af solformørkelsen taget af Curiosity på Mars d. 17. august. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M University)

Her ses tre billeder af solformørkelsen taget af Curiosity på Mars d. 17. august. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M University)

D. 17. august i år gik Mars’ største måne Phobos ind foran Solen og skabte en 'ringformet' solformørkelse, ligesom den flotte solformørkelse i Australien tidligere i år, som du kan læse om i en tidligere artikel hos Videnskab.dk: 'Oplev total solformørkelse over Australien'

Solformørkelsen var ikke perfekt ringformet, da Phobos ikke er en perfekt rund måne, men minder mere om en kantet asteroide.

Det var en meget særlig solformørkelse, da det skete omkring middagstid på Mars. Da er Phobos tættest på robotten og ser derved større ud, end den ville på andre tidspunkter.

Phobos holder ikke evigt

Phobos er Mars' største måne, og den der ligger tættest på Mars. Det tager kun otte timer for Månen at kredse en omgang omkring Phobos.

Månen vil dog ikke blive i sin bane for evigt, da den langsomt bliver nedbremset, og vil nok bliver ødelagt af Mars' tyngdekraft inden for de næste 10-15 millioner år.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker