30 meter høj ild-tornado fanget på film
En australsk filminstruktør var hurtig til at hive kameraet frem, da han for nylig var vidne til et vanvittigt og yderst sjældent naturfænomen: En tornado, som strakte sig 30 meter ind i himlen og var fyldt med ild.

Naturen har det med at overdrive. Det kunne Chris Tangey, en australsk filminstruktør, skrive under på forleden, da han ganske tilfældigt blev vidne til et vanvittigt syn:

En 30 meter høj tornado, som var fyldt med flammer, og som raserede det australske ødeland i mere end 40 minutter. Sådanne ildtornadoer, eller ilddjævle, er ekstremt sjældne og varer typisk ikke mere end to minutter.

Det lykkedes filmskaberen at fange det vilde naturfænomen på video, mens han prøvede at holde kæberne på rette plads. Du kan se hans optagelser i videoen herover.

Ildtornado opstår på grund af brændpunkter

Navnet på fænomenet, ’ildtornado’, er faktisk en smule misvisende, fortæller Mark Wysocki, som er klimaforsker og professor ved Cornell University, New York. Kolonnerne af ild minder langt mere om ’støv-djævle’ end om tornadoer, fortæller han.

»Jeg ville bare kalde dem for ildhvirvelstrømme, men det lyder knap så sexet over for offentligheden, så jeg ville nok i stedet kalde dem ilddjævle,« udtaler han til ’Life’s Little Mysteries’ på Livescience.

Fakta

Ildtornadoer er yderst sjældne, men når de forekommer, forårsager de - ikke overraskende - store skader.

En ildtornado, også kendt som en ilddjævel, bliver dannet, når en kolonne af varm, opstigende luft kommer i kontakt med – eller forårsager – en brand på jorden. De få ildtornadoer, man kender til, har varet i gennemsnit omkring to minutter.

Ilddjævlene bliver født, når et uforholdsmæssigt varmt stykke jord udsender en sky af opvarmet luft. De opstår på grund af brændpunkter i allerede eksisterende naturbrande.

»De dannes i et meget lille område over landet,« forklarer Mark Wysocki, »De begynder at stige meget hurtigt, og som de begynder at stige til vejrs, suger de den omgivende luft til sig. Derefter opstår denne vridning, som begynder at ligne hvirvel.«

Ilddjævle kan være mere udbredte, end vi tror

Efterhånden som hvirvelstrømmen stiger opad, suger den branden med op, dens diameter bliver mindre, og dens rotation accelerer.

Selvom mennesker sjældent er vidner til ilddjævle, kan naturfænomenet være mere udbredt, end vi tror. Ilddjævlens mest sandsynlige udgangspunkt, skovbrandene, er nemlig ofte skjult fra os, fortæller Mark Wysocki.

Fordi ilddjævlene endnu sjældnere er fanget på film, kender man ikke ret meget til deres typiske dimensioner og hastigheder. Mark Wysocki gætter på, at de i gennemsnit er omkring 30 meter høje og roterer med en hastighed på mere end 35 kilometer i timen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud