Strenge forældre får umulige børn
Børn mister respekten for autoritære og kontrollerende forældre. Dermed stiger også risikoen for at poderne bliver både uhøflige og kriminelle.

Hårde opdragelsesmetoder kan måske resultere i det modsatte af, hvad forældrenes intention har været, nemlig mangel på respekt for autoriteter. (Foto: Colourbox)

Hårde opdragelsesmetoder kan måske resultere i det modsatte af, hvad forældrenes intention har været, nemlig mangel på respekt for autoriteter. (Foto: Colourbox)

 

Forskellige forældre kan have meget forskellige meninger om, hvordan ungerne skal opdrages. Nogle sværger til benhård disciplin, mens andre synes at enhver regel repræsenterer en hindring for sund udfoldelse.

Det, de begge har ret i, er at forældrenes tilgang til opdragelse sandsynligvis har meget at sige for hvad slags menneske, barnet udvikler sig til at blive. Nyere forskning antyder oveni, at ingen af ovennævnte yderpunkter er optimale strategier.

I hvert fald ikke hvis målet er, at poden skal blive et selvstændigt, udforskende og tilfredst individ med en god portion gode manerer og selvbeherskelse.

Flere tidligere undersøgelser antyder, at den såkaldte autoritative forældrestil giver bedst resultater. Nu har amerikanske forskere fået en idé om en af årsagerne til dette.

Autoritære, autoritative eller eftergivende

Forældre deles ofte ind i tre grupper: de autoritære, de autoritative og de eftergivende.

Autoritære voksne er krævende og meget kontrollerende, men samtidigt lidt distancerede og ikke så følsomme over for børnenes behov. Regler bliver sat op uden diskussion eller forklaringer, og forældrene forventer at instrukserne følges uden klager eller spørgsmål.

Autoritative forældre stiller også høje krav, men er varme og følsomme for, hvad børnene har brug for. Kommunikationen går begge veje. De voksne forklarer, hvorfor reglerne er lavet, men er også åbne for at høre børnenes mening om grænserne.

I det andet yderpunkt findes de eftergivende forældre, som hverken kræver eller kontrollerer. De er ofte varme og åbne for børnenes behov, men sætter få grænser. Brud på regler har heller ingen nævneværdig konsekvens for børnene.

Autoritative har størst succes

Generelt har det vist sig, at børn af autoritære forældre har en tendens til at blive mere utilfredse, tilbagetrukne og mistroiske.

Afkom af eftergivende voksne er på deres side de mindst selvstændige, udforskende og selvbeherskede, mens de autoritative forældre oftere får børn, som er selvstændige, beherskede og tilfredse.

Respekt for forældre og regler er som regel resultatet af autoritative forældre, der udviser kærlig omsorg. (Foto: Colourbox)

Derfor mener mange opdragelseseksperter, at sidstnævnte er at foretrække.

Rick Trinkner og hans kolleger fra University of New Hampshire tror, at de autoritative forældres succes hænger sammen med børnenes egen respekt for forældrenes autoritet.

 

Børn med strenge forældre mangler respekt og bryder loven

Resultaterne fra forskernes langtidsstudier af unge på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser viste, at forældrenes opdragelsesstil havde en direkte indvirkning på, hvorvidt børnene opfattede forældrene som retmæssige autoriteter.

Stik imod intentionen blev de autoritære forældre ofte ikke anset som ægte autoriteter. Dette havde konsekvenser for deres børns opførsel.

Netop afkommet af strenge forældre satte sig oftere imod mors eller fars regler. De var oftere respektløse og tilbøjelige til at bryde loven.

Eftergivende forældre satte sig heller ikke i respekt hos ungerne. Men her så forskerne hverken noget positivt eller negativt udslag på sandsynligheden for kriminel opførsel.

 

Børn med autoritative forældre accepterer regler

De autoritative forældre blev derimod oftere opfattet som rigtige autoriteter, og der var mindre risiko for, at deres børn ville gøre noget ulovligt. Sandsynligvis er disse unge mere villige til at acceptere forældrenes regler, tror Rick Trinkner.

»Når børn opfatter forældrene som retmæssige autoriteter, stoler de på forældrene og føler en forpligtelse til at gøre, som deres forældre har sagt,« siger han i en pressemeddelelse.

»Dette er en vigtig egenskab for alle autoritetsskikkelser, fordi forældrene ikke har brug for at bruge et system af belønning og straf for at kontrollere opførsel, og fordi det er mere sandsynligt, at barnet følger reglerne, også når forældrene ikke er til stede.«

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk