Arkæologerne gjorde et enestående fund, da de opdagede Ishøjfyrstens grav i Torslunde mellem Ishøj og Taastrup i oktober 2007. videnskab.dk har beskrevet, hvordan det senere har vist sig, at fyrsten fra Ishøj blev myrdet, men det vidste arkæologerne på Kroppedal Museum i Taastrup ikke noget om i 2007.
Men de vidste, at der har boet mennesker i området helt tilbage til tidlig middelalder, så da Ellekilde Heldagsskole i Torslunde skulle rives ned, forsøgte man at grave på skolens grund.
Ved at grave et par render henover skolens fodboldbane, stødte man på en stor klynge af grave, anlagt i en halvcirkel rundt om en gravhøj der ikke længere var spor efter. Man fandt i alt 27 grave.
De fem var barnegrave, en tilhørte en ung person, tre tilhørte voksne mænd og en enkelt en voksen kvinde. 17 af gravene var umulige at kønsbestemme.
I de fleste af gravene var der kun rester af tandemalje, den hårdeste del af kroppen, tilbage. Resten af legemet var rådnet væk. Denne grav var blandt de bedst bevarede.
Midt under den nu forsvundne gravhøj fandt man fyrstegraven. Den er den ældste, anlagt cirka år 250 efter Kristus, men bedre bevaret end de andre, fordi den ligger dybere.
Graven var oprindeligt indkapslet i et kammer af egetræsplanker, på halvanden gange tre meter. Resten af gravene er anlagt i de følgende 150 år efter fyrstens død.
(Alle fotos: Antropolog Pia Bennike)
Annonce
Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.
Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.
Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.
Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.
Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.
Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.
Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.
Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.
Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.
Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.
Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.Med venlig hilsen
Videnskab.dk