Sandt eller falsk: De, der spiser mest rødt kød, har råd til at betale for en kødafgift
Udsagnet stammer fra en dansk politiker. Men hvad siger en forsker til det? Og hvad med unge, der læser påstanden på nettet?

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimet på sociale medier. Få svaret på påstanden om kød i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Klimaet er et centralt valgtema under årets folketingsvalg, hvor sociale medier samtidig vil fylde mere i politikernes valgkamp end nogensinde før.

Sociale medier, også kaldet SoMe, er de unges arena, og undersøgelser peger på, at de unge også er de mest klimabevidste.

Et af de store klimaemner i valgkampen er, om der skal være en kødafgift. Her er politikerne ikke enige - ligesom forskerne heller ikke er enige med alle politikeres påstande.

Men kan du spotte klimafup på sociale medier, og hvad synes du i det hele taget om tendensen til, at politikerne kan sprede budskaber om noget så kompliceret som klimaet med bare et klik?

LÆS OGSÅ: Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden

I videoen herover bliver du præsenteret for en af de mange påstande, vi har fisket frem fra danske folketingskandidaters Facebook og Twitter:

'De, der spiser mest rødt kød, har råd til at betale for en kødafgift'.

Hænger velstand sammen med kødspisning?

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Jens Joel fra Socialdemokratiet retweetede DR2's opslag, efter han havde diskuteret kødafgift Deadline. Dem, der spiser mest rødt kød, har råd til en kødskat, siger han i indslaget, og kæder dermed indkomst og kødspisning sammen. (Screenshot: Lea Pilsborg)

Denne påstand er på en måde en to-i-én-påstand:

  1. For det første er der ifølge påstanden en sammenhæng mellem, hvor mange penge man har, og hvor meget kød man spiser.
  2. For det andet lyder påstanden, at velhavende spiser mest rødt kød.

Om påstanden er sandt eller falsk, var gymnasieeleverne ikke enige om, men som du kan se i videoen, vender flere af dem tilbage til prisen på kød versus grøntsager.

»Kød er dyrere end grøntsager. Så det kunne godt passe,« siger Rasmine Rømer fra Sankt Annæ Gymnasium.

LÆS OGSÅ: Du spiser dobbelt så meget kød, som din oldefar gjorde

Valget på Videnskab.dk


Frem mod de kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

Hvad viser forskningen?

Men selvom det er logisk at tænke, at det må være dem med flest penge, der spiser mest kød, fordi kød er dyrere end grøntsager, så er det faktisk ikke helt, sådan verden ser ud.

»Jeg kender nogle fra lidt højere lag i samfundet, og her er flere eksempelvis vegetarer,« fortæller Martin Zacho Andersen fra Københavns Åbne Gymnasium.

Og Martin Zacho har fat i noget rigtigt:

Det er nemlig sandt, at der er sammenhæng mellem kødspisning og social klasse, herunder hvor mange penge man har. Men det er altså ikke de rigeste, der spiser mest rødt kød.

Tværtimod, så er det de lavtuddannede udenfor storbyerne med en lavere indkomst, som spiser mest rødt kød i danmark. Det fortæller Jonatan Leer, der er docent ved Center for Ledelse og Oplevelsesdesign på Professionshøjskolen Absalon.

LÆS OGSÅ: Oksekød er otte gange værre for klimaet end kylling og laks

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning?

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

LÆS OGSÅ: Hvilken bøf belaster klimaet mindst: Den økologiske eller konventionelle?

LÆS OGSÅ: Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag

LÆS OGSÅ: Klimaforsker: Det skal være dyrt for dig at spise kød

LÆS OGSÅ: Lykke Friis vil have højere priser på kød

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.