Sådan øger du chancen for at vinde den store Lotto-gevinst
Forsker har to råd, når det gælder Lotto-tal. Det første råd er: Spil tallene mellem 13 og 31. Det andet er: Hør ikke efter, hvad jeg siger!
Lotto talrække vinder tilfældig chance færdigheder poker tilfældigheder strategi vælge sekvenser mønster forventningsværdi forventet fortjeneste præmie præmiepulje datoer årstal vinderrække

I Lotto og Eurojackpot gælder det om at kunne gætte, hvad alle de andre spiller, for så at spille noget andet – samtidig med at mange andre leger den samme gætteleg, skriver Andreas Nakkerud. (Foto: Shutterstock)

Skak, Go, Diplomacy, fire på stribe. Der findes mange spil, hvor tilfældighederne ikke spiller en rolle i kampen om sejren.

I de førnævnte spil er det strategi og taktik, som råder. Den bedste spiller vinder.

Så har vi spil som Ludo, Risk, President, Settlers, Yatzy og Poker, hvor tilfældigheder og 'held' påvirker slagets gang. I disse spil er strategi, taktik og færdigheder også væsentlige komponenter, men i varierende grad.

I tilfældighedernes yderpunkt finder vi Stigespillet, der ganske vist er et udemærket pædagogisk redskab, men ikke ligefrem en strategisk udfordring.

Tilfældigheder, instinkt og færdigheder

Lotto og andre pengespil fordeler sig pænt udover tilfældighedsskalaen. Nogle af spillene stiller store krav til instinkt og færdigheder – andre mindre.

Lotto talrække vinder tilfældig chance færdigheder poker tilfældigheder strategi vælge sekvenser mønster forventningsværdi forventet fortjeneste præmie præmiepulje datoer årstal vinderrække

Talent eller held? (Foto: Shutterstock)

Pengespil, som kræver store færdigheder – som eksempelvis poker – kan vi godt lide at se på tv. Pengespil, hvor tilfældighederne råder, spilles mest i tipskiosker. Hvorfor er der denne forskel?

Sælgerne af gambling er afhængige af at appellere til et stort publikum. De er også afhængige af, at spillerne ikke har reel kontrol over chancen for at vinde. Det er sådan, gambling-virksomhederne opnår deres eneste mål: at tappe spillernes pengepunge – langsomt, men sikkert.

Hvis du, ligesom jeg, har det fint med at gambling er underholdning – og ikke en indtægtskilde – så kan vi godt snakke videre om den bedste måde at spille Lotto.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Tilsyneladende usandsynlig

Når vi kaster en tilfældig sekssidet terning, accepterer vi, at alle udfald er lige sandsynlige. I dette tilfælde er det let at forstå, at det er lige så sandsynligt, at vi slår 2 som 6. 

Nu kaster vi terningen fire gange på rad. Hvilket af de følgende udfald er det mest sandsynlige?

  • Udfald 1: 1, 2, 3, 4
  • Udfald 2: 2, 6, 1, 3

Rigtig mange lader sig narre af, at udfald nummer 2 virker mere tilfældigt end udfald nummer 1. Men det rigtige svar er, at begge udfald er lige sandsynlige. Hvorfor bliver vi narret?

Tilfældige rækkefølger virker mere sandsynlige

Det er sandt, at det er ret usandsynligt, at vi kaster sekvensen 1, 2, 3, 4. Generelt er det meget usandsynligt, at vi kaster fire gange i stigende rækkefølge. Der er kun tre måder at gøre det på. 

Lotto talrække vinder tilfældig chance færdigheder poker tilfældigheder strategi vælge sekvenser mønster forventningsværdi forventet fortjeneste præmie præmiepulje datoer årstal vinderrække

Når vi kaster en tilfældig sekssidet terning, accepterer vi, at alle udfald er lige sandsynlige. Men alligevel lader vi os 'narre', når det gælder Lotto-tal. (Foto: Shutterstock)

Det er lige så usandsynligt, at vi kaster 2, 6, 1 og 3, men fordi denne sekvens ikke følger et tydeligt mønster, vil vi meget hurtigt gruppere sekvensen sammen med alle de andre sekvenser uden et tydeligt mønster.

Gruppen af ​​tilsyneladende kaotiske sekvenser er meget større end gruppen af sekvenser med tydelige mønstre. Derfor har vi en tendens til at tro, at det er mindre sandsynligt, at vi kaster 1,1 1 og 1, end at vi ender med 2, 6, 1 og 3 – selv om det ikke passer.

Hvis vi i Lotto kunne vælge at spille 'alle rækker, der ikke har et tydeligt mønster', ville det være et ganske fremragende valg, men det er ikke muligt.

Vi er i stedet tvunget til at vælge de rækker, vi ønsker at satse på, og så kan vi lige så godt vælge 1, 2, 3, 4, 5, 6 og 7 som 6, 8, 14, 19, 20, 25 og 33 med chancen for at vinde for øje.

Forventet fortjeneste

Hvis vi kun ser på sandsynligheden for at vinde et pengespil, fortæller vi kun halvdelen af ​​en historie, hvor helheden definitivt er større end summen af ​​bestanddelene. 

Det kan vi illustrere med et enkelt eksempel: Jeg kaster en mønt. Udfaldet er plat eller krone. Du vælger hvilket udfald, du vil satse på.

Hvis du vælger krone – så får du 1 krone. Men hvis du vælge plat, så får du 2 kroner.

Chancen for at vinde er ens - uanset om du vælger plat eller krone. Men det er den forventede fortjeneste ikke. Forventningsværdien er en fagterm, der beskriver den forventede fortjeneste. 

I dette enkle tilfælde er forventningsværdien 0,5 kroner, hvis vi satser på krone og 1 krone, hvis vi satser på plat.

Lotto er akkurat ligesom det enkle eksempel, jeg netop har beskrevet. Alle rækker har lige stor chance for at vinde, men ikke alle rækker giver lige stor udbetaling ved gevinst.

Deling af præmiepuljen

Hver uge bliver der sat en præmiepulje af, som bliver fordelt blandt alle de forskellige vindere. Det betyder, at vi for at vinde den helt store gevinst, skal sørge for, at vi er de eneste, der har spillet vinderrækken.

Og det gør vi ved at spille en række, som ingen andre spiller!

Fordi alle rækkerne er lige sandsynlige, påvirker strategien ikke vores chance for at vinde, men den påvirker uden tvivl, hvor meget vi kan vinde: Så for at blive gode til at spille Lotto, skal vi spille rækker, som ingen andre spiller.

Unikke rækker

Jeg husker tilbage til, dengang jeg indså, at Lotto handler om at finde en række, som ingen andre spiller.

Min første tanke var, at jeg burde spille noget som 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, fordi ingen andre spiller sådan en række.

Lotto talrække vinder tilfældig chance færdigheder poker tilfældigheder strategi vælge sekvenser mønster forventningsværdi forventet fortjeneste præmie præmiepulje datoer årstal vinderrække

Fordi alle rækkerne er lige sandsynlige, påvirker strategien ikke vores chance for at vinde, men den påvirker uden tvivl, hvor meget vi kan vinde. Så for at blive gode til at spille Lotto, skal vi spille rækker, som ingen andre spiller. (Illustration: Shutterstock)

Efter at jeg havde grublet lidt over problemet, kom jeg frem til, at denne talrække nok er én af de oftest spillede rækker og derfor slet ikke en god række at vælge. Generelt har jeg opbygget en mistillid over for talrækker med tydelige mønstre.

Min tanke var, at disse rækker ikke blev spillet så ofte, fordi de ikke føltes tilfældige nok, men nu frygter jeg, at der er mange andre, der tænker på samme måde.

Jeg har på fornemmelsen, at jeg ikke kommer langt med denne form for tænkning. Jeg ved, at de ved, at jeg ved, at de ved, at jeg ved, at jeg får ondt i mit hoved.

Hvis jeg skal spille Lotto nu, så fæster jeg lid til tilfældige tal. Hvis jeg vælger mine tal tilfældigt, så er der mindre chance for, at andre vælger de samme tal, fordi de kom på den samme idé som mig.

Betyder det, at jeg kan lide alle tallene lige godt? Nej.

Tal som får for meget opmærksomhed

Når jeg skal udvælge tallene til min Lotto-række, skal jeg vælge dem tilfældigt, men ikke fra en uniform fordeling.

Jeg foretrækker visse tal; nemlig tallene fra og med 13 til og med 31. Hvorfor lige disse tal?

Fordi jeg tror, at datoer ofte danner grundlag for de rækker, som folk spiller. Jeg har flere gange hørt folk tale om rækker, som er baseret på 3 datoer, og så ét af tallene 32, 33 eller 34, fordi disse tal aldrig forekommer i en dato.

Hvorfor undgår jeg disse høje tal? Fordi hvis disse 3 tal ofte er repræsenteret, så bliver de overrepræsenteret. Det samme gælder for tallene mellem 1 og 12, fordi tallet der repræsenterer en måned ikke kan blive højere.

Mit råd er at undgå tallene mellem 1 og 12 og mellem 32 og 34, men hvis du følger dette råd, så følger du et mønster, som du risikerer, at andre også følger.

At være god til Lotto handler om at være god til at gætte, hvad alle de andre spiller, og så spille noget andet, samtidigt med at mange andre leger den samme gætteleg. 

Må oddsene vil altid være i din favør!

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.