Her kan du se hvordan deltagerne har svaret i videnskab.dk’s store dialekttest på lyd 3, som var fra Nyborg.
Kortet viser den gennemsnitlige point-score for folk, alt efter hvilken region, de har angivet, at de primært er opvokset i. Korrekt by gav tre point. Korrekt område, men forkert by gav et point. Grafik: Mette Friis-Mikkelsen.
Ledetråde, som man kan kende den fynske dialekt på
– De har to køn; ovnen og kassen (fælleskøn) og komfuret (intetkøn). I enkelte tilfælde kan man høre tre køn, som …i katti, han går på bordet. Men det er sjældent
– De har ikke bløde d-lyde som slutlyd i ord og endelser vii (vide/ hvide), huset (huset) og gået (gået)
– Modsat bornholmerne og københavnerne har dem fra Nyborg en tonal melodi i deres ytringer, hvor hver ny ytring starter på en høj tone. Den tone holder sig høj, og først til slut i ytringen falder den nedad, frem til næste ytring starterDe har et ret svagt stød i lange vokaler, så vokalerne næsten kommer til at lyde, som om der ikke er stød i dem (hus, bord, stor og vinduet).
– De har ikke stød i ord med kort vokal (hund, vand, tolv, fem og hjem).
– De har a-vokal i ord som hjerte, fjerne, og hjerne
– Ord som kasse, bakke og riste udtales med én enkelt stavelse.
Sprogforsker Micheal Ejstrup, testens bagmand, fortæller, at danskerne generelt ikke er særligt gode til at genkende Nyborg-dialekten.
»Vi er ikke så vældig gode til at skelne folk fra Nyborg fra andre fynboer; det er kun fynboerne selv, der kan det. De er så til gengæld rigtig gode til det« fortæller Ejstrup til Videnskab.dk.